На фокус: млади актьори и филмо-производители

На фокус: млади актьори и филмо-производители

С голямо удоволствие ви представяме работата на една група млади хора, чието желание е да се развиват в областта на филмовата индустрия.

Идеята тръгва от Гери (Гергана Кирилова), която от няколко години държи камера в ръцете си и не спира да търси как да подобри уменията си. Работи през проба-грешка, гледа уроци в интернет, търси обратна връзка от приятели и стъпка по стъпка развива талантите си. За приятелите и хората около нея не е тайна интересния й стил на писане и всички са в очакване кое ще надделее: писането или филмите. Но за момента като че спорът е спечелен от камерата и ние се радваме на визуалните й послания и хрумки.

Гери е много буден млад човек и си дава сметка че за младите хора в провинцията възможностите за развитие, обучение, достъп до качествени филми и събития не са толкова много. Да не кажем че на места направо си липсват. Единственото спасение за много от тях е Интернет (и добре че го има). Но все пак младите хора имат нужда да “си сверят часовника най-малко”, да видят до къде са стигнали, дали саммооценката им е реалистична. А ние добавяме и някой все пак да признае труда и усилията им.

По идея на Гери миналия месец се сформира един малък екип: Мелиса от Плевен, Радостина и Алекс от Благоевград, Мартин от Димитровград, Анджело и Васил от кв.Владая, София и самата Гери. Екипът започва с първата задача: да създадат сюжета на своя кратък филм. След това разписване на сценария и разпределяне на ролите. Следва изиграване със заснемане и монтаж на видеоматериалите.

Вярвате или не: за 2 дни и половина екипът от толкова различни млади хора поработи здраво и успя да изведе един интерен поглед върху темата за предразсъдъците и подозрителността към хора, различни от нас. Филмът им е стил трилър и до последния момент те държи в напрежение.

За официалната премиера на видеото са избрали да бъде на събитие на Асоциация BEST, която организира състезания по дебати и публична реч на английски език за младежи от цялата страна. Мечтата на младите автори е да продължат своето образование в академии за филмопроизводство у нас и в чужбина, а ние ще следим тяхното развитие. С нетърпение очакваме следващия Милош Форман или Катрин Бигълоу да бъде някой/някои от тези млади хора.

Работата на екипа се реализира по програмата ни “Алтернативи във Велики Преслав” с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020) на Министерство на младежта и спорта.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на
Национална програма за младежта (2016-2020),
Министерство на младежта и спорта
Проект “Алтернативи в гр.Велики Преслав”
Номер на договора:  25-00-56/17.09.2018