“Нашата първа седмица” – от доброволците ни в гр.Велики Преслав

Първата ни седмица тук
(на заем от блога на нашите доброволци: тук)

8 август 2018 г. от maría mínguez


Пристиганията никога не са лесни, най-вече заради несигурността да не знаете какво ще намерите. Дълго пътуване за всеки един от нас, къщи от всякакъв вид и голяма умора, която ще бъде възнаградена, при първата ни среща с Велики Преслав.

Една седмица, в която се запознавахме, обменяйки нашите култури и страсти. Дни на игри, български сватби и барбекюта. Дни на неспане, някой попаднали и под въздействието на ракията. Дни да се забавляваме.

Когато искате да споделите едно преживяване, или пък вашата страна, вкл. и различни места от  Полша, Латвия, Швеция, Турция, Италия или Португалия, първото нещо, което трябва да направите, е да оставите предразсъдъците. Трябва да споделите своите цели и да спрете да пътувате през този интензивен месец. половина.

След тази първа седмица ни предстои да започнем да изпълняваме своите отговорности. Някои от нас ще са ангажирани с деца в летния лагер, други да реставрират и превеждат материали в музея, а други да изпълняват мечтата си на археологическите разкопки.

Искам да опитам всичко в България!

Ние живеем всеки ден и всеки ден е едно ново приключение.
От самото начало можахме да изпитаме много и различни неща. Свързани с работата, хората, но преди всичко откриването на нови места.
Велики Преслав ни даде възможност да присъстваме на Българската сватбена церемония. Да се наслаждаваме на небето, докато ходехме и пеехме в тъмнината след перфектното барбекю или да почувстваме добротата на местните жители, които ни предложиха да ни вземат с кола (два пъти, дори до Болница и “Бар-а”) и дори да танцуват български песни с нас, сякаш сме някои стари приятели.

Освен това, успяха да ни убедят че първия човек не е мит. Че тук краставицата се яде през цялото време … и същото така: да опитаме от невероятното българско сирене!

Ние сме късметлиите, които имат ежедневен контакт с местните деца и ни казват колко горди са те от природата и перфектната комбинация от плаж, култура и история. Почувствахме тази атмосфера още от първия миг. Българите могат да се гордеят много с зеления цвят,  с един от най-древните градове в Европа и с факта че първи те са започнали да използват кирилицата.

Открихме специални места като  “Томбул” джамията вгр.Шумен, най-големият храм в страната по размер и архитектурно значение, а втората най-важна на Балканите (след Одрин). Също така паметника на създатели на Българската държава, които ни позволиха да придобием една нова перспектива, гледайки България от високо. Да, Шумен е готин! 


Имахме удоволствието да посетим паметник от световното културно наследство: Мадарския конник, да облечем типичен исторически костюм в Плиска, да се наслаждаваме на Черно море във Варна (да играем с вълните и да танцуваме в дискотека с морето във фонов режим) и, разбира се, да се потопим в гората на Аладжа манастир, място, което да си спомняме винаги! И не само защото почти се изгубихме в средата на природния парк или че се разхождахме по магистралата … Ще си спомним, защото сме опитали всичко! Ние сме отворени за приключения и развълнувани, дори когато се опитваме да се качим в 6-местно такси или шофьорът реши да пусне парти музика в колата си след пътуване с влак тип “Хари Потър” в България.

Вероятно няма да отидем в Хогуортс, но съм сигурна, че ще продължим да живеем магията на България.

Снимки: Амина Хилберт

Текст от: Дайя Моралес