НАД ХЪЛМОВЕТЕ И по-ДАЛЕЧ

защо и как тръгвате за EVS (с вашите най-големи хитове на Led Zeppelin, като саундтрак)

               от Анджела Мадалена

Досега съм била в чужбина доста често (около 7 месеца), а днес, седейки на компютъра, започнах да си играя с тази Идея.

Коя идея?

Да пиша, за промяна, отностно мотивацията.

Не мисля, че ще мога да напиша уникалния “Галактичен наръчник за EVS-ри” (или мога?), Но ще се постарая да обясня защо едно момиче от EVS (да, изненада, това съм аз) какво направи и как.

Защото, кой знае, може да е интересно за следващите смели рицари, които ще искат да опитат Приключението.

На първо място, моя читател и евентуален бъдещ рицар, това е едно приключение: не го подценявайте. Нищо няма да бъде лесно или без компромиси, или по друг начин казано, трябва да знаете, че дори преди да започнете, това може да е труден процес.

Говорих с много хора от цял свят, тук в София, а мнозинството от тях съобщаваха малки проблеми, свързани със семейството, любовта, приятелите и т.н., когато са казали за първи път, че заминават.

Дори ако, както в моя случай, вашето семейство не е типично за италианското такова и майка ви никога не се е опитвала да ви спре със сълзи в зеленикавите си очи или чувство за вина или снимки на баби, никога не е лесно да си отидете ,

Дали?

Първият път бях на четири. Първият път, когато се опитах да избягам, искам да кажа. Татко работеше цял ден, а малкият ми брат изискваше невероятно внимание от майка ми; Чувствах, че няма нищо за мен там (е, почувствах версията на четири годишно момиченце на тази реплика), затова взех хляб, две тениски и любимото ми плюшено животно и тръгнах.

Мама отвори вратата, след като я затръшнах, само малко и не направи нищо. Продължих половин час, като ритнах камъни в задната част на къщата.

С течение на времето се опитах отново и отново. Всеки път траех малко повече, отивайки малко по-далеч, но винаги се връщах. Те бяха напълно в зоната на комфорт с този мой навик. Всъщност те спряха да ме вземат на сериозно.

Ето защо, когато почти една година след като завърших университета и се върнах “вкъщи”, казах, че искам да замина, татко само ме попита дали съм сериозна. “Наистина ли, ама наистина искаш да направиш това? Не мислиш ли, че вече си твърде зряла вече за такива неща? “- попита той.

Нищо не казах. – Ще видите – помислих си аз – “колко сериозна съм”.

И, да, бях. Те разбраха, в последствие: не бях щастлива, трябваше да опитам.

Имайки в предвид че знаеше за моята история на бягствата, той ме познаваше по-добре, отколкото мен самата. Подозирам сега, че той винаги е знаел, че съм била създадена за това: бягайки наоколо, често пъти в кръгове и губейки се многократно в процеса, опитайки се да науча как да избягам от демоните си, без да знам, че съм ги имал вътре в себе си. “Няма начин да се измъкнеш от това, нали знаеш”, може би е искал да ми каже, че “тези демони ще те следват навсякъде, ако не се изправя срещу тях”. Но той не го направи. Нито мама. Мисля, че искаха да се науча сама. Нямам представа как са го направили, по онова време, но сега знам, че e нямало друг начин от този, за да разбера. Защото, вижте, аз не слушам. Не е нишо нарочно, не, просто не е в моята природа, да слушам съвети.

Аз пораснах с музика, особено хард рок и музика от седемдесетте и с невероятно количество книги за пирати.

Първоначалният ми инстинкт, когато нещата не са съвсем правилни, е да скоча на първия влак за извън града: толкова дълга, любов, и такава!

А нещата бяха толкова по-лоши, отколкото не съвсем правилни: това беше брилянтна бъркотия.

Вижте, не ме разбирайте погрешно, не мразя моята страна нито хората. Аз съм най-щастливото момиче във вселената, ако мога да прекарам времето си говорейки на моя език. И ми липсва у дома, и целия италиански полуостров, и това усещане. Онова чувство в тялото ти, когато се връщаш от дългите пътувания, и собствената ти кръв изглежда че  кипи. И се усмихваш и си казваш, че това е крайното удоволствие, истинската причина, поради която хората пътуват: да се върнем у дома, в края на краищата.

И определено ми липсва истинското капучино, но това е друга история.

Въпреки това, трябваше да го направя, да изпробвам този път, последен опит, като момиче аматьор в бягствата.

Вие, скъпи, дано някой ден да се окажете в същата позиция, в която бях и аз. Пожелавам ви, ако решите да опитате Приключението, да бъде само и единствено защото сте си взели една година почивка и не знаете как да я запълните.

Наистина.

Но ако бягате, както мен, тогава може би ще намерите за доста интересно, това което ще ви кажа сега.

През целия си живот се опитвах да отида (по-бързо и по-надалеч) някъде другаде.

Да спра някъде за повече от две-три години ми беше доста болезнено, защото тогава демоните винаги можеха да ме намерят и да започнат отново да говорят с мен (разбира се, това е просто начин на изказване, не е като да “Чувам гласове”) и целия Led Zeppelin на света не би бил достатъчен, за да ме предпази от тях.

Приятелите се бяха преместили, приятелит бяха починали (всъщност не искаш да знаеш това и не искам и да пиша за това), намерих си глупава работа като сервитьорка (“за какво платих за университета ти, момичето ми, защо. Това е баща ми, отново) и харчех заплатата сиза рокли и вино, приключвайки изветрели взаимоотношения, мотаейки се наполовина пияна през цялото време, без да ям нищо и чувствайки се доста разстроена от всичко това.

Прекърших се, взех решение, изпратих си CVS до приблизително всяка организация на Изток (бях сигурна, но нямах представа защо исках да отида на изток). Не беше трудно да намеря проект, който да ми харесва, не беше трудно да ги накарам и те да ме харесат. Аз съм лесно обичлива (ако поискам). Всъщност не беше трудно да скоча на самолета, защото нищо не ме спираше. Поправка: никой не ме спираше.

Трудните моменти дойдоха по-късно (но тази част от историята ще бъде в следващата статия, затова бъдете малко търпеливи), но от мястото ми в самолета, когато тръгнахме от летището в Рим, най-сетне се почувствах много лека , безстрашна, обичана версия на себе си. Започваше и повярвай ми, беше невероятно: наистина се чувствах, че има нещо, което имах нужда най-сетне да знам, точно както в песен, която обичам, се пее:

“… Много съм обичал и много пъти съм бил ухапван

Много пъти гледах по открития път

Много пъти съм лъгал и много пъти съм слушал

Много пъти съм се питал колко има какво да се знае

Много мечти се сбъдват, а някои имат сребърни облицовки

Аз живея за съня си и джоб напълнен със злато

Мъглата е човекът, който знае какво му липсва

Много, много хора не могат да видят отворения път

Много е дума, която само ви оставя да гадаете

Предполагам, че трябва да знаете нещо, о, о, о, о

Наистина трябва да знаете

Наистина трябва да знам

ох

Знаеш, че трябва, знаеш, че трябва, знаеш, че трябва, знаеш, че трябва … “

 

—————-

The “Angie’s Blog” is a rubric led by Angela Madalena (Italy)

and is part of the project “Freedom of (Hate) Speech“. It is funded under European program “Erasmus+”,
KA 1: European Voluntary Service and Training Course for Youth Workers.

National Agenda for Bulgaria: Center for Human Resource Development