Предаваме от гр.Петрич: Лаборатория “Мръдни си пръста”

By November 30, 2022Новини

През месеците октомври и ноември в град Петрич се проведе един социалнозначим проект, изпълнен от Фондация Опън Спейс по програмата „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите чрез възлагане от РИОСВ Благоевград.

Проекта реализирахме като използвахме различни изкуства и артистични практики, тъй като арт продуктите по-лесно привличат вниманието и ангажират младите хора за по-дълго време. С помощта на артисти, художници и приложници проведохме срещи и ателиета с млади хора от град Петрич. С покана да работим заедно върху създаване на определен артистичен продукт младите хора се ангажираха в истински процес, който със сигурност ще остане в съзнанието им. Практиките, с които се запознаха и опитаха – са модели, които много вероятно ще ползват в живота си. Вярваме, че допринесохме участвалите младежи и деца, както и техни родители, да са по-осъзнати към екологичните предизвикателства.

Започнахме с пътуваща изложба, която обиколи седем различни местоположения в града. Тя се състоеше от осем големи винила. Чрез авторски илюстрации и кратък текст, те провокираха минувачите и учениците от училищата, около които бяха разположени изложбите. Текстът беше избран внимателно и целеше да даде примери, чрез които може всеки да направи първите си стъпки на промяна в начина си на живот.

Много щастливи сме, че впечатленията бяха многобройни и на личната ни поща, получихме предложения и описани лични примери за още действия, които да предприемем.

Планираме в бъдеще да превърнем тези винили в ученически чанти, съвместно с едно от училищата в град Петрич. Но дотогава, бихме искали да ги използваме отново по предназначение, така че ако искате те да бъдат инсталирани пред вашата институция или училище, пишете ни!

Изложбата все още не беше приключила, когато започнахме и следващото ателие. Поканихме двама актьори – Милен Алексиев и Моника Угренова, които с помощта на Зорка Вълчева, също театрал, сътвориха много креативни произведения.
Те ползваха техниката папиемаше – склуптиране, чрез наслагване на хартия и лепило. Участниците успяха да направят маски с различни характери, изследваха лицата си взаимно и се опитаха да създадат настроения върху своите произведения. Най-хубавото е, че за всичко това използвахме стари вестници, стари дрехи и брашно. Участниците разбраха колко лесно, креативно и ефективно могат да използват повторно някои уж ненужни вещи. Работилницата продължи няколко дни и по време на нея, всички стигнахме до следващата ни идея – да направим станчинарски или маски-образи (сурат) за фестивала, който предстои на 1-ви януари в града.
В такива моменти разбираш, че един проект е успешен, защото вдъхновението и продуктивността са толкова наситени, че цялата група започва да крои планове за още и още.

След като маските бяха направени, с участниците проведохме дискусия и упражнения под формата на театрални практики, чрез които установихме колко от нас рециклират, използват вещите си втори път и се стараят да произвеждат по-малко боклук. Участниците бяха ученици от Младежки театър Маските към ОДК-ПЕТРИЧ, III ОУ Гоце Делчев, IV ОУ Христо Смирненски, ПГМЕТ Юрий Гагарин, СУ Антон Попов и дори такива от ОУ Пейо Яворов, село Скрът. Доволни сме, че успяхме да засегнем много подрастващи.

Едновременно с маските, се проведе и друго ателие, в което гимназисти от СУ Антон Попов превърнаха стари дрехи в дизайнерски произведения.
Събрахме доста дрехи, в акциите ни в началото на октомври. Сега направихме редизайн на дрехите като ги преобразихме в нещо модернистично. С малко намеса, декорации и рисуване, вдъхнахме нов живот на старите дрехи. Използвахме също така и стари винили, които са останали от различни други проекти и направихме несесери и чанти, които вече имат и своите собственици.

Ателието продължи цял ден, а на следващия, младежите показаха дрехите и аксесоарите си чрез модно ревю пред многобройна публика.

На 26-ти ноември беше най-наситената ни програма.
Започнахме с мурал  – нарисувахме една много дълга картина. В събота времето беше толкова хубаво, че ние с голямо желание излязохме в парка и разположихме на земята плат с размери: 10 х 1,2 м. Десетки деца и младежи се включиха и нарисуваха различни неща, свързани с околната среда, включително и логото на проекта. Напътствани бяха от нашите доброволка Валерия Вайегас, която е и автор на всички илюстрации от пътуващата ни изложба. След като красивото произведение беше завършено, го инсталирахме около оградата на езерото в петричкия парк.

Следващите ателиета, които се случваха на различни места от градския парк, са неописуеми. Десетки участници творяха под топлите лъчи на югозападното слънце и специфичната късноесенна светлина. В едното кътче младежи направиха органайзери за самите себе си или за подарък на някого. Ние им предоставихме шаблони на български шевици, а хартията беше рециклирана и направена специално от нашата доброволка Бусе Наз, която използва стари тетрадки, вестници и списания.

В друго кътче пък, направихме “жива гора”. Получи се наистина внушаващо и красиво! Вече се питате как, нали?
Младежите рисуваха върху хартиени тубуси, чрез които после изградиха арт-инсталация напомняща гора. Инсталацията ще бъде разположена във фоайето на едно от училищата в Петрич.

Едновременно с гореописаните работилници, проведохме и Treasure Hunt (Търсенене на съкровище), което нарекохме „Мръдни малко“. Този път, обаче съкровището беше специално. Раздадохме на участниците карти с отбелязани 7 местоположения в град Петрич и те трябваше да ги посетят и да се снимат там. Разбира се, младежите, които се раздвижиха, не подозираха кое е съкровището, което търсят и останаха много щастливи, когато видяха, че това са именно изворните чешми в града. Водата е едно от най-ценните неща, които имаме и пълненето на изворна вода, може да намали употребата на пластмаса. В съкровищата имаше включени и други, още по-блестящи и жизненоважни, но ще ги запазим в тайна, в случай, че и вие решите да се включите в следващото търсене!

Последваха демонстрации по билярд от ученици от ПГИТ Проф. д-р Асен Златаров, които са едни от най-добрите и не само в този регион. След това се пренесохме в залата по джудо в Спортна зала Серафим Бързаков, където наш доброволец от Гемания – Lasse Schriever, демонстрира техники от джудото.

В Историческия музей слушахме няколко презентатори:

Ани Кирилова,  ни разкри тайните на компостирането и ни разказа за пътя на боклука.
Венцеслав Петков по забавен начин ни запозна какво е това “синантропни животни” и разби повечето митове, които ние хората сме създали за тях.
Огнян Попов, говори за нещата, които правим механично, без да мислим, всеки ден от живота си.
Tyler Valencia разказа за линеарната и за кръговата икономика.
Имахме и он-лайн включване от Люксембург. André Bernard, който разказа за пестицидите, тяхното разпространение и огромната вреда, която нанасят.
И последния прекрасен наш гост беше Николай Маринов, koйто е склуптор, но сподели с нас многозначимия си проект като куратор в Collector’s Cabinet
Ще ви разкажем подробно в специален репортаж за полезните факти, които презентаторите споделиха с нас.
Разгледахме изложбата “Живот в опасност”, която Историческия музей на гр.Русе е подготвил и специално бе експонирал в Музея в Петрич. Конфискувани палта от норки, обувки от крокодилска кожа и практики, които просто за удоволствие костават не само живота на определени животински видове, но в много случаи са съпроводени с ужасни условия в които тези животни се отглеждат или дори изчезването на някой видове от картата на света.

Искахме накратко да ви разкажем за нашата лаборатория, но сега виждаме, че е невъзможно.
Събрахме много идеи с играта “Световно кафене”. Ще ги обобщим и ще ги предложим на гласуване през платформата WWW.OPIN.ME

Създадохме фонд, който ще набира средства за Младежки ЗЕЛЕНИ идеи за Петрич. Ще предлагаме идеи и ще гласуваме за тях, за да можем ЗАЕДНО да решаваме кое е важно и необходимо за града.

Благодарим на стотиците хора, които се включиха в този голям проект! Надяваме се, че от тук нататък семенцата, които посяхме ще покълнат и ще пораснат много големи! До нови срещи!

Проектът “Лаборатория Мръдни си пръста” е изпълнен от Фондация Опън Спейс по програмата „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите чрез възлагане от РИОСВ Благоевград. В партньорство с Община Петрич, Общински Детски комплекс и Исторически музей гр.Петрич.

С подкрепата, вдъхновението и участието на доброволци по програма “Европейски корпус за солидарност” на ЕС