През м.май започва рисуването на кошчета в няколко училища в София:

12 май – 35 СОУ „Добри Войников“

18 май – 105 СОУ “Атанас Далчев”

22 май – 96 СУ „Лев Н.Толстой“

Шевици от различни части на България вече се проучват от ученици в Софийските училища. Младежите избират кои от тях да бъдат нарисувани върху кошчетата в техните дворове. Целта ни  е да направим средата по атрактивна, младите хора да се ангажират с преобразяването й и по нестандартен начин да създадем положителна нагласа към изхвърлянето на отпадъците на подходящите за целта места.

Ако искате вашето училище да участва, пишете ни на: info@openspacebg.com или се обадете на тел: 0876 692 753.

От 2014 година заедно с привлечени доброволци, местните хора и ученици, започнахме акция по реновиране на пейки в публични пространства на София. Върху 95 пейки в София сме представили книги и техните автори. 2015 включихме и графити-художници и  пренесохме усилията си и върху издраскани, грозни стени на трафопостове в кварталите на София. В рамките на нашата работа не просто създаваме приятни „островче“ в София за общуване и културно взаимодействие, но и накарахме местните хора да се чувстват щастливи, да се усмихват на път за работа или прибирайки се у дома. Но най-ценното, което постигаме е че превръщайки ги в обекти на изкуството, дори вандалите се въздържат от повторни набези. Но не само респект към графити-майсторите и художниците наблюдаваме през последните години. Появиха се рисунки на книги върху други пейки, анонимно и съпричастно на идеята ни.

Работата ни ще продължи и тази година. Ще реставрираме поизтрили се надписи и рисунки по пейките. Ще продължим с нови обекти: декориране на кошчета за боклук и стълби към подходите в училищни сгради. Как изглежда средата ни зависи и от нас самите: като започнем от това дали отпадъците са на правилното място и завършим с цвета на сградите, спирките и дори вратите ни.

Столична програма Култура 2018 подкрепя рисуването в училищните дворове. 50 кошчета ще бъдат “преоблечени” през м.май и м.юни,