Restart of activities

Последните 3 месеца бяха трудни за всички нас. Ограничени в движенията, в работата, в срещите с приятели и членове на семействата ни. Беше трудно да запазим спокойствие и психическо равновесие. Но се справихме! И от тази седмица отваряме отново врати на офиса ни, за да се срещаме на живо и да работим заедно.

Ето какво сме ви подготвили за този месец:

7 юни, 20:00 ч. – концерт на In-Version, в Swuingin’ Hall Sofia

8 юни, 10:30 ч. среща с желаещите да участват в летните ни работилници по кукли, театър с кукли и без кукли, музика, танци

8 юни, 19:00 ч. – концерт на In-Version, в комплекс “Бокар”

10 юни, 15:00 ч. – начало на видео-работилницата с Алберто и Моника в ценътр МИР, кв.Факултета

20 юни – даваме старт на проекта “Развиваме се заедно” в гр.В.Преслав. Да направим лесни и разбираеми компютрите, интернет и смарт телефоните е целта на работата ни там.

21 юни – среща с партньорите и хазяйте, които тази година ще посрещнат доброволци в гр.Велики Преслав.

А междувременно, можете да видите резултатите от работата ни през периода на карантината:

 

Екипът ни в гр.Велики Преслав миналата година събира материали за нематериалното културно наследство от района на гр.Велики Преслав. Сега вече можем да ги представим в снимки и записи. Двама французи: Alice de Vulnerable, Gabun Leroy и Даниел Митев от Велики Преслав посветиха време да се срещат с възрастните хора в града, да проучват архиви, да записват и документират техните истории. Събраното до момента можете да видите в секцията

Събраните материали за нематериалното културно наследство от района на гр.Велики Преслав са дигитализирани и можете да ги видите тук

 

 

С голямо удоволствие споделяме, че и тази година фестивалът “Петровска китка” в гр.Велики Преслав ще се реализира. Предвид на ситуацията с вируса COVID-19, местната администрация и органзиатори решиха фестивалът да се проведе само с местни изпълнители и без конкурсен характер. Ето тук можете да намерите повече информация за таз годишното издание.

 

 

След участие в краткосрочен доброволчески проект през 2018 година в гр.Велики Преслав, двама младежи от Испания пожелаха да се завърнат в България и да се присъединят към екипа ни. Alnudena Alcantude е завършила магистратура по реставрация в университета във Валенсия. Страста й са дигитализиране и възстановяване на артефакти от миналото. И вече имаме първите дигитализирани от нея образи на артефакти от архива на Археологическия музей в гр.Варна. А това ни помага много да разберем по-добре културата, постиженията и живота на древните хора в различни области: култура, бит, мода, охрана, религия …. Повече за работата на младежите по проекта можете да видите тук.

 

 

 

Подготвяме се за археологически разкопки в старата столица Велики Преслав. Тази година ще посрещнем младежи от Испания, Италия, Португалия, Великобритания, Еквадор, Дания и Швеция. 45 дни младежите ще помагат на археолози и в лятната академия за деца, която тази година ще се проведе през м.август.

 

 

Готови са обучителните материали на тема “Лидерство”, “Проектно планиране”  и “Изкуството на комуникацията”, които ще могат да се ползват безплатно чрез приложение за мобилни телефони.

F.I.R.E. (From Idea to Reality & Excution) е името на апликацията. И в момента сме на тестови проби на версията на български език. Приложението ще е налични още на английски, хинди и суахили. Ще има възможност и за сертифициране след попълване на въпросник на финала на всеки модул. Очаквайте новини съвсем скоро.