Започнаха интервюта с кандидати за участие в доброволческа служба на археологически разкопки в старата столица Преслав, България. И тази година млади хора от няколко Европейски държави ще пристигнат в Преслав, за да помагат на археолозите и музейните работници в старата столица. За трета година местните хора ще посрещнат младежи, ще разказват историята си и ще анализират днешните предизвикателства.

В рамките на проекта тази година ще се случи и лятно училище за деца и младежи в темите история, география и археология. Поканени са деца от града, както и тези, които са на гости през ваканцията на своите баби и дядовци.

Проектът ще позволи на младежи от Латвия, Италия, Испания, Швеция, Португалия, Холандия да общуват със специалисти и местни жители. Ще разшири познанията им за миналото на Европа като да съпоставят историята и прогреса в различни точки на континента в периода на 7-9 в. Местния клуб живо наследство ще им представи автентични снаряжения от различни епохи.

А Златното съкровище на Преслав вече е изложено в Археологическия музей Велики Преслав, завръщайки се от реставрация в Германия.

Открито случайно, при земеделски работи преди повече от четвърт век, Преславското съкровище и до днес е една от най-богатите и бляскави находки от българското Средновековие. То включва предимно златни накити с висока художествена стойност, изработени в различни техники – клетъчен емайл, филигран, гранулиране, вграждане на скъпоценни камъни. Допълват го принадлежности към дрехи (златни и позлатени апликации и копчета), сребърни лъжици, части от чаша, обкови от рог и петнайсет византийски сребърни монети. Съкровището се съхранява в специална зала в Археологическия музей Велики Преслав: http://www.museum-preslav.com/treasure_house.html

Проектът се реализира по Европейската програма “Еразъм+”, Ключова дейност 1: Европейска доброволческа служба

Оператор за България: Център за развитие на човешките ресурси,

период на проекта април 2018 – октомври 2020