Солидарност с възрастните: Гайд за работа с мобилни телефони и таблети

С голямо удоволствие представяме “Ръководството за работа с мобилни телефони и таблети” 

автор: Павлина Димитрова

По инициатива на група младежи от гр.В.Преслав през летните месеци в града се проведоха курсове с две групи:

  • възрастни (55+) и
  • младежи (13-16 г.)

В началото възрастните бяха много плахи и срамежливи. Но с всеки следващ път, се появяваха нови хора и все по-смело се заявяваше кой какво не му е ясно. – споделя Владимир, един от водещите на курса.
Първоначално подготвихме програма, според нашите знания и представи какво трябва да обясним. После обаче започнахме повече да наблюдаваме хората в групите и да адаптираме – както съдържанието, така и начина си на презентиране. Процесът беше двустранно учене. Те учеха от нас, а ние от тях как да им обясняваме.”

След почти месеца работа, бе създаден и гайд или упътване за работа с телефони. Прави впечатление, че съвременните телефони и таблети нямат упътване, а само инструкция за безаопасност и гаранционна карта. Някой възрастни пък получават техника, която децата или внуците им вече са ползвали (там пък дори и да е имало инструкции, обикновено са изгубени). Това поставя възрастните хора в много затруднена ситуация. Вместо да се чувстват облекчени от новите технологии, те се фрустрират че имат в ръцете си нещо, което незнаят как да използват. Чувстват се глупави и неспраящи се. С проекта си смятаме, че помогнахме на няколко човека да преодолеят това усещане.

Постепенно се избистри и идеята какво точно да включим в Гайда или упътването. Следяхме и как хората си водеха записки по време на курса. И така направихме предложенията си какво и как да се включи в Гайда. Преди да го отпечатаме все пак го пуснахме за проба сред няколко човека. Обратната връзка от възрастните беше много полезна. Поискахме от дизайнерите да направят няколко малки корекции, и в края на декември бяхме готови с Гайда. Сега се разпространява безплатно из града.

Можете да го намерите в гр.В.Преслав – в пощата, библиотеката, във Фотостудио “Hunt of Photos”, в банките. Разпорстранява се БЕЗПЛАТНО.

А от тук можете да я изтеглите и да си отпечатате файла за собствено ползване:

Guide mobile phones_face

Guide mobile phones_back

Проектът се финансира по програма “Европейски корпус за солидарност”