“Soul-Xpressions” или Уганда “в движение”

By September 4, 2016Новини

След закриването на клона на испанската фондация “In Movement” в Кампала (Уганда), Sebulime Elisha Davis (танцьор, хореограф и фотограф) е изправен пред големия въпрос: “А сега какво? Толкова прекрасни младежи ще останат отново без път и посока!?!

Създадена преди 10 години от Begona Caparros (Испания), организацията използва танци, музика, пластични изкуства, творческо писане и циркови изкуства, за да създаде място за персонално развитие и социална интеграция за младежи. Създавайки арт-център в Кампала, което става и място за срещи, младите хора имат възможност да упражняват и представят пред публика талантите и развитието си. Работата в арт-центъра се превръща във своеобразен вид терапия.

Основателката на организацията споделя, че: “70 % от населението на Уганда е на възраст под 18 години. Деца и младежи в столицата Кампала често търсят убежище от бедността чрез употребата на дрога и алкохол. Това, което си поставихме за цел в Уганда бе да подготвим местни артисти, които да обучават младежите, да се превърнат в техни ментори и ден след ден да поддържат този проект жив. Има много анекдоти и коментари за “In Movement”. Ето един от тях: “Харесвам “In Movement”, защото там ни позволяват да рисува тиквата в лилаво или в някакъв друг цвят, такак както аз го чувствам. В училище ни бият, или ни наказват ако тя не е в оранжево.

Begona Caparros (Испания) смята, че целите, които си е поставила преди 10 години, вече са постигнати. Има изграден екип от артисти, които притежават умения и знания как да работят с младежите. Освен това, те са припознати от самите млади хора, като модели за подражание. И след 10 години работа в Кампала – тя затваря офиса. А с него и студиото, където младите хора се срещат не само, за да танцуват, рисуват и творят, но и за да споделят за проблемите си. Да намират подкрепа (емоционална и физическа) да устояват своите решения в битката с бедността и грубата реалност в Уганда.

За Sebulime Elisha Davis това са прекрасни години. Среща възхитителни колеги, и още по-прекрасни млади хора, които сега не иска да изостави. Регистрира своя компания – “Soul-Xpressions” и търси начин как да запази екипа, и връзката си с младите хора. Инвестираното време в работа и общуване с младежите, вече дава плодове. Въпросът е в оцеляването на новата компания и намирането на средстава за издръжка на студиото – творческата лаборатория, но и мястото за социално и емоционално израстване на младежите.

Ден след ден Sebulime Elisha Davis и екипът му се борят да оцеляват. Младежите са от бедни семейства. Много често единия родител липсва. Живота на децата е подчинен на принципа на оцеляването: с мисълта за днешния (най-много утрешния) ден и до там. Перспективи и дългосрочно планиране – обикновено липсват. Затова и задачата на Sebulime Elisha Davis е още по-важна! Показал хоризонти на тези младежи, той не иска те да загубят пътя си и лъча надежда, че могат да променят живота си. Като на магия все още успява да им осигурява място за срещи и репетиции. Изяви на сцени и фестивали. Тези дни се състоя и премиера на новия им спектакъл: ‘To belong’

  Хореография: Sebulime Elisha Davis
  Изпълнение:  Soul Xpressions
  Batalo East dance festival 2016
  Снимки: Kibuuka Mukisa Oscar

и както самия той споделя в страницата във Facebook:

What more could a father, a teacher, a choreographer ask for than a bunch of dedicated, passionate, committed and hard working souls like these?
I am so proud of you Soul-Xpressions team for representing at Batalo East Festival last weekend, performing our dance production “To belong”. You made Daddy proud, now we start!”

Ако искате да помогнете, пишете на Davis във Facebook или на davianse@yahoo.co.uk