Обучителна визита в център МИР кв.Факултета, София

Обучителна визита в демо център МИР на „ХЕСЕД“ и ромския квартал

Миналата седмица ашата доброволка Джъстийн Набулиа от Уганда посети центъра МИР- център за развитие на младежи в ромските квартали в гр.София- за да наблюдава услуги за млади майки, които тя би могла да изучава и да приложи в своята организация в Уганда.

Джъстийн е част от отбора на „Мрежа за детски животи“ в Уганда и нейната лична мисия е да работи и да помага на млади майки в Уганда да изградят устойчив и независим живот след раждане. Нашите домакини- отборът на фондация „ХЕСЕД“- й показаха центъра и различните програми, които те предлагат за ромското население. Интересен беше моментът от сесията „Играй с мен“, която учи родители как да играят със своите деца и чрез игрите ги учи на основни умения. Вижте какво Джъстийн споделя за нейното преживяване:

„ Фондация „ХЕСЕД“ е ефективна и вдъхновяваща организация, която пресъздава уникалността и красотата на един дом. Наричам го „дом“, защото деца, тийнейджъри и младежи от ромските квартали вкусват различен начин на живот в център за развитие (МИР): живот, за който мечтаят, живот с правилната среда, подкрепа от хора, приятели и заобикалящ свят. Това наистина е среда подходяща за деца, която не само приветства тях, тийнейджърите и младежите, но също така ги запознава с живота отвъд ромските квартали, своеобразно нормален живот, какъвто те би трябвало да живеят. Подкрепата и менторството на младите майки са невероятни, тъй като те подсигуряват растежа на детето и неговото физическо, емоционално и интелектуално развитие. Посещението на център МИР, което аз и Пепа предприехме, беше много стойностно, а пък да не говорим за гостоприемството. Следва кратка оценка на центъра „ХЕСЕД“ и на ромското население:

Какво научих и възприех като позитивно:

 1. Образоването на жени по време на бременност за репродуктивната система, това да си родител, кърменето и т.н.; повтарящите се и постоянни програми/лекции за майки, което им позволява да започнат откъдето са прекъснали преди това.
 2. Образоването на майки за храненето на детето и за неговото благосъстояние от 10-месечна то 3-годишна възраст; да не споменаваме осигуряването на хранителни провизии от правителството за деца от 10-месечна до 3-годишна възраст на много ниската цена от 1,30 лв. (почти 0,66 евро).
 3. Образоването на майки относно планирането, подстрекаването на употребата на презервативи и противозачатъчни хапчета за млади момичета и на вътрематочен контрацептив за майки с деца.
 4. Много ми хареса обстановката в яслата и детската градина, откъдето децата и майките почват да се интересуват от това да водят децата си в центъра. Първият ден на децата е много подходящ за техните нужди. Материали за игра, които наблягат върху умението на детето да се учи на основни неща като организираност, работа с другите деца, пазенето на принадлежности и т.н. Те също учат майките как да подкрепят децата си да предприемат сами действия вместо да чакат майките си да вършат всичко вместо тях.
 5. Регистрационната и оценяващата система на майки и деца. Те измерват сегашното състояние на клиента от момента на присъединяването му към организацията и проследява целия процес. Това помага на НПО-то да измери своя принос и му помага да знае как да се подобри, за да предлага по-добри услуги и да отговаря на нуждите на всеки човек.
 6. Включването на майки в менторството и растежа на техните деца. Това им дава шанс да бъдат част от всекидневния живот на техните деца.
 7. Правителството предлага финансова подкрепа за майки в размера на 40 лева месечно за първото дете и на 30 лева месечно за всяко следващо дете.
 8. Менторството на тийнейджъри и младежи и предлагането на помощ за тях във връзка с училищната им работа са невероятни, както и запознаването и обучението им на други умения като информационни технологии, музика, танци, театър и т.н. им позволява да открият своя талант и страст и да подобрят своите умения.

Препятствия:

 1. Непостоянството на майките и децата в програмата, което до някаква степен показва липсата на отдаденост на програмата и по този начин забавя ефекта й.
 2. Ромите мислят, че са жертви на обстоятелства и на слабо законодателство. Те считат, че имат нужда от специално отношение и внимание.
 3. Влиянието на църквата.
 4. Усещане за безнадеждност, тъй като смятат, че принадлежат на свят, различен от този на останалите българи.
 5. Децата изпитват затруднения с вписването с другите деца заради своя уникален манталитет.
 6. Майките не са достатъчно еманципирани, че да работят за себе си, и по този начин продължават цикъла на зависимост от правителството, бедност, непродуктивност, безнадеждност и най-вероятно престъпност.
 7. Лошите физически условия на живот са много очевидни.

Предложени идеи/решения:

 1. Аз предложих да започна да провеждам мотивационни семинари с децата от 4-годишна до младежка възраст, за да им предам надежда, увереност, достойнство и да ги насърча да реализират своя потенциал, целенасочено живеене и правилно взимане на решения. Тези семинари биха се провели три пъти седмично за час с група от максимум 20 деца/младежи.

Необходимости: място за провеждането на семинарите, канцеларски материали, хартия, моливи, както и да има придружаващи занимания за всеки урок.

Но поради сегашната вирусна пандемия в България, Пепа предложи аз да проведа тренировка на треньорите заедно с учителите и помагащия персонал в „ХЕСЕД“, защото ще им бъде лесно да предадат ценностите и дисциплината на децата, както и да провеждат всекидневен отчет на дейностите.

 1. НПО-та или правителствата трябва да намерят начин да включат религиозните лидери в общностното развитие на ромското население, защото тези хора имат влияние върху хората, които имат тенденцията да слушат религиозните лидери повече.
 2. Предприемането на стъпки за премахването на предразсъдъците, вярванията и поведенията на хората в ромските квартали.
 3. Стъпки, за да се почувстват като част от България, като например това те да имат представител в българския парламент.  Има нужда от човек/група от хора, която вярва в правителството и на която ромите вярват, че искрено представлява техните интереси, което би подбудило промяна в мисленето на хората и промяна в развитието, тъй като ромите биха знаели, че биват изслушвани и вземани под внимание от правителството.
 4. Построяването на инфраструктура като например хубави пътища и сгради, и т.н.; подбуждането на чувство за принадлежност.
 5. Такива инфраструктури могат и да предложат работа за ромите, за да бъдат заети и да им се придаде чувство за стойност, като по този начин се намали прахосването на време в престъпност и сходни дейности.
 6. Създаването на работни места за тях, което може да започне от техните региони и да прерасне; намирането на начин родителите да са продуктивни.

Аз истински ценя приноса на „ХЕСЕД“ в ромската общност в преобразяването на животи. Пътуването на 1000 мили започва с една крачка.“

Джъстийн е доброволка от нашия екип с финансовата подкрепа на европейската програма „Еразъм+“, Ключова дейност 2: Изграждането на капацитет в областта на младежта, проект „F.I.R.E.“ ( „От Идеята до Реалността и Изпълнението“)