Силата на работата заедно – продължаваме в гр.Велики Преслав

Силата на работата заедно – продължаваме в гр.Велики Преслав

Продължава работата ни в гр.Велики Преслав, този път с подкрепата на Посолството на Франция в България по програмата им Еко Община.

Вчера бяха обявени победителите в конкурса “Еко-община” на Посолството на Франция в България. Прокетът, който разработихме и подадахме заедно с инициативна група “Аз изчистих това” от гр.Велики Преслав е класиран сред трите победители и ще бъде финансиран в размер на 3000 лв.

Малко за самата група и нейната история:

След обучения, които Фондация „Опън Спейс“ проведе в гр.Велики Преслав, инициативна група млади хора от гр.Велики Преслав се мобилизираха за съвместна работа за промяна на средата, в която живеят. След обученията през които преминаха и последващото планиране и изпълнение на техни лични инициативи в периода ноемвр 2018 – март 2019 г., младите хора споделоха че се чувстват мотивирани и вдъхновение. „Виждаме смисъл в това да правим нещо за града и за себе си като част от една общност. Повярвахме си и сме готови да постигнем много неща заедно“.

В рамките на програмата, която нашата организация финансира и подкрепя логистично и технически, младите хора ремонтираха помещения в града и сега провеждат ателиета за деца и младежи, клубове по народни танци, видео обработка, споделят книги и насърчават съгражданите си да четат и споделят книги с останалите.

Паралелно с инициативите, които ние подкрепихме, те създадоха своя клуб, който нарекоха „Аз изчистих това“ и организараха вече няколко акции за почистване на места в града и околността, които са превърнати в нерегламентирани депа за отпадъци или са толкова запуснати, че човек не може да разпознае вида, камо ли да ги ползва по предназначение.

Създадоха страница във Facebook с покана към съгражданите си, да публикуват подобни дейности, но преди всичко да мотивират повече хора в акции по почистване, опазване и най-малкото да не замърсяват терените около себе си.

За краткия период от своето съществуване групата реализира доброволно:

  • Почистване на нерегламентирано сметище край с.Тунесец (13 януари 2019);
  • Почистване на чешма от 1981 – на 20 и 26 януари, като са събрани и дарения строителни материали за ремонт на съоръжението. Предстои да се ремонтира;
  • Организирано бе книгосъбиране за фонда на градската библиотека. Резултат до момента: събрани над 200 книги;
  • Почистване на градския стадион и реновиране на пейките по трибуните;
  • Почистване на местността между Районната болница и ромската махала – 18 март 2019: линк
  • Почистване на зала за изложба в запустелия вече хотел на Балкантурист в града, който от 4 до 7 април приюти изложба на автори от България, Македония, Сърбия и Гърция, под наслов: „Спомени от миналото с призив да не се повтарят никога повече“: link

Групата работи на доброволен принцип, като се самоорганизира и привлича съмишленици от града.

Проектът, който ще бъде подкрепен от Посолството на Франция е да се продължи рабтата по възстановяването на прилежащите спортни площадки на градския стадион. Желанието ни е да ги превърнем в работещи мултифункционални площадки, каквито бяха те навремето и да се осигури достъпно място за спортуване на хората от града. Проучват се варианти да се играе футбол, волейбол, тенис на корт, йога, баскетбол. Но по интересното е, че самите младежи инициираха възстановяването на терена и работят по неговото възстановяване и поддържане.

Предизвикатеството ще бъде последващата поддръжка на терена, но вярваме, че и с това ще се справят. По-важното е, че е осъзната необходимостта от място, където не само да спортуват заедно, но и да се събират и работят в екип. В момент, в който активността на хората е най-вече в социалните мрежи и се изразява повече в критикуване и хулене, да правиш нещо реално и то да е градивно и полезно за хората заслужава повече от вниманието ни. Екипът на фондация “Опън Спейс” с удоволствие подкрепя тяхната работа и застава до тях в това начинание.

Очаквайте скоро новини от развитието на идеята им.