Да почистим заедно – тази събота в кв.Обеля, гр.София

By September 12, 2019Новини

Да почистим заедно – тази събота в кв.Обеля, гр.София

На 14 септември в деня за почистване на България ние от екипа на „Опън Спейс“ избрахме за своя точка за почистване района в кв.Обеля и специално парковете и площадките около стените които рисуваме. Днес ще заявим нашите локации и ще помолим за чували и сметоизвозване след акцията.

Каним те да се включиш – 14 септември (събота), 10:00 ч. ще започнем. След това ще си направим малко парти на ул.107.

„Направихме го заедно“ и 3 трафопоста в кв.Обеля с нова визия.

        Автор: Пепа Пенева, Фондация „Опън Спейс“

Проектът „Направихме го заедно“ е по инициатива на младеж, израснал и живеещ по настоящем в квартал ‘‘Обеля‘‘. След участие в обучение по проектно планиране по програма „Еразъм+“ на ЕС, Пламен Бешков планира и стъпка по стъпка започна резлизиране на идеята си.

В рамките на един месец се среща с хора от квартала, ученици, директорът на местно училище и с кмета на район Връбница – г-н Младенов. Стени, които се драскат от вандали, изхвърляне на боклуци на нерегламентирани места, безразборно лепене на плакати и обяви са картина подобна и на много други места в града ни. Идеята на Пламен обаче е не да се оплакваме кой какво не прави или не е свършил, а да покани хора от квартала и заедно да преобразят района. Вярва, че красивата и цветна градска среда спомага за по-хармонично и вдъхновено ежедневие, създава настроение и заразява към добро също както неприветливия и мръсен район провокира да изхвърляш отпадъците си и да не ти пука за терена.

Намериха се съмишленици: от Община Връбница, Обществения борд на Telus International България и “На тъмно“ приеха идеята и я подкрепиха финансово – за закупуване на материали и осигуряване на хонорар за 3-ма художника.

Идеите какво да бъде нарисувано на стени в квартала се реши след обсъждане с местни младежи. Художниците ни работиха няколко дни с младежите и правиха заедно скици и проекти на стените. Сега сме на етап рисуване.

Веротно вече сте видели две от стените, местни хора започнаха да споделят снимки в социалните мрежи и да споделят радостта си от преобразяването. Появиха се коментари да се събират средства и рисуването да продължи и по-други стени в района, което е прекрасно.

Ето и локациите:

Пресечната на ул.“Дико Илиев“ и ул.„107“ – видима от двора на 140 СУ и детската градина.

Трафопоста ще бъде изрисуван от четирите стени, показващ Народния театър „Иван Вазов“. Всички обичаме театъра и актьорската игра. Народния театър е един от символите на София, и при обсъждане на вероятни идеи за рисуване се съгласихме, че е добре да започнем със знаков символ за Софиянци. Народния театър е не само много красива сграда, той има потенциала да показва, разказва, учи и провокира човек към добри дела. Всички обичаме добре разказаните истории, а Народния театър е символ и място, където те се случват. Нека сме горди с хубавите сгради на София, но и да се вдъхновяваме от добри примери и интересни роли.

Втората стена, която се работи паралелно – е на ул.“107“, като продължите пътя си в посока  Метрото.

Стената е инсталация, която те кани да се снимаш – сам или с приятел/ка, по модела на набиращата популярност идея за ангелски крила. Сега вече и София ще има своите крила и всеки от вас може да си направи снимка и да я сподели в социалните мрежи, като се тагне със #Sofia, #Obelya, #Vrabnitza. Надяваме се стените в Обеля да станат част от обиколката Sofia Graffiti Tour и да бъдат посещавани и от гости на града ни. В крилата са вписани символи от нашата култура, история и писменост.

Помислили сме и за по-малките, и специално стъпало ще бъде поставено пред стената, за да може да се ползва от хора на различна височина.

Третата стена, която ще започнем съвсем скоро ще бъде в парка до Читалището. Пет стилизирани кончета ще създават настроение на децата и техните семейства, които посещават площадките там.

Разчитаме много на местните хора да помогнaт в почистването на терените. Все още се намират боклуци, изхвърлени около стените (въпреки че контейнерите са навсякъде и се изпразват редовно). Много се надяваме труда на художниците и на хората, които им помагат да бъде оценен от вандалите и да спрат да драскат по стените и да изхвърлят отпадъци около зоните.

На 14 септември в деня за почистване на България ние от екипа на „Опън Спейс“ избрахме за своя точка за почистване района в кв.Обеля и специално парковете и площадките около стените които рисуваме. Днес ще заявим нашите локации и ще помолим за чували и сметоизвозване след акцията. Каним те да се включиш – 14 септември (събота), 10:00 ч. ще започнем. След това ще си направим малко парти на ул.107.

Разчитаме на всеки от района.

С подкрепата на: