Цветни отпечатъци в новия център за интеграция в кв.Факултета

Художници-доброволци от 4 страни оставиха своя цветен отпечатък в новия център за интеграция в кв. Факултета 

Доброволци по програма “Еразъм+” на ЕС и студенти от Художествената академия и Лесотехническия Университет обединиха усилия в създаването на цветно и емоционално пространство за децата и техните майки в новия Център за интеграция, който беше открит на 30.03.2017г. в кв. Факултета.

Младежите – художници от България, Испания, Италия и Перу, които работят по проекта на фондация „Open Space” – „Изкуство в публични пространства“ („Arts in public spaces”) с огромен ентусиазъм дадоха творчески облик на новото място за интеграция на ромите като нарисуваха посланията към най-малките в цветове и форми, с които да предизвикат усмивки на лицата им.

Историите на младите художници и желанието им да творят у нас, са вдъхновяващ и важен пример за това колко необятен и пъстър може да бъде талантът във всичките му проявления. Всички те са готови да разкажат за своите мотиви да дойдат в България, за концепциите, по които са изготвяли своите картини, както и за преживяванията и емоциите, които са изпитали по време на работата си в новия център за интеграция в кв. Факултета.

„Този тип изкуство те кара да се чувстваш все едно даваш нещо от себе си на хората. Смятам, че то прави много повече от това да кара хората да се усмихват“.

Chiara Bertoldi, Италия

„Този проект ми помага да се сблъскам с малцинствата в София и ме връща обратно при изкуството и декорацията, които съм изучавала.

Реакцията на хората към този тип изкуство винаги е малко странна. Те не са наясно как е сътворено „парченцето” изкуство и че винаги има магически елемент в това.“

Yesenia Trobbiani, Перу

Художниците:

Chiara Bertoldi(Italy), Yeseni Trobbiani (Peru), Maria Conseption (Spain), Гергана Балабанова, Гергана Николова, Теодора Лазарова, Нелина Андреева, Борислав Борисов, Методи Марков

За контакти:

Десислава Георгиевa

ПР консултант

Email: pr@openspacebg.com

Tel: 0888711192