Велики Преслав отбелязва 1125 години от обявяването на града за столица на България

By September 12, 2018Новини

С благодарствен молебен, спектакъл „България през вековете“, концерт „Обичам българската музика” и спортни прояви Велики Преслав ще отбележи 1125 години от Преславския църковно-народен събор, на който града е обявен за столица на България, а Симеон – за български владетел.

Проявите ще започнат на 16 септември от 12.30 ч. във Владетелската базилика, в Историко – археологически резерват „Велики Преслав“, където с благословението на Негово Светейшество Неофит I Патриарх Български и митрополит Софийски ще бъде отслужен благодарствен молебен от архиереите на Светия Синод и Българската православна църква.

Същата вечер от 19:00 часа на открита сцена в ИАР “Велики Преслав” ще бъде представен  спектакъла “България през вековете” на фолклорния ансамбъл „Българе“.

Седмица по-късно на 24 септември честванията ще продължат с концерта “Обичам българската музика” на Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Плевенска филхармония, а на 29 септември ще се проведе Стрийтбол турнир „Преслав 2018“, който е последното събитие от празничната програма, информираха от общината в града.

Как да планирате своето пътуване до там, къде да се настаните и какво още да посетите – можете да видите на: http://openspacebg.com/veliki-preslav-bg/