Седмица на Африканската култура в София

By November 24, 2017Новини

С две интересни събития тази седмица отбелязахме присъствието на наши приятели от Африка: откриването на изложбата на Шамуса Кагоя (Уганда) и прожекция на филма “Найроби – живот на половина”, последвана от обсъждане с модератор Гудрун Манайка (Танзания).

Изложбата на Шамуса Кагоя представя кадри от живота и поминъка на трудещите се хора в Африка. Платната й са пълни с цвят и настроение, такава каквато е и Уганда, наричана с право “Перлата на Африка”. Изложбата е в Столична библиотека, Мраморно фоайе – 2 ет. (пл.Славейков) и може да бъде видяна до 26.11.2017. Шами споделя, че желанието й е да покаже другото лице на Африка, такова каквото почти не забелязваме покарай новините за болести, войни, корупция, емигранти.

И както е редно при подобни събития – малкия коктейл с традиционните за Уганда “rolexs” бе подготвен от Сара Натаби (Уганда).

На другия полюс на емоциите бе филмът “Nairobi – half live“, който бе избран за третото от поредица събития, които Гудрун Манайка от Танзания организара в София. Идеята му е да африканската реалност и култура да бъде разказана от самите африканци, а в нашия случай с филмови продукции на африкански кино-компании. Филмът от неговото трето събитие разказва за мечтата на един млад човек, пристигнал в центръра на Кания – Найроби, с надеждата да намери изява на сцената и в киното. Още с пристигането си обече, героят попада в низ от неприятни ситуации, които стъпка по стъпка ни разкриват живота на младите гангстери и желанието им за бързи и лесни пари. Предизвикателствата дебнат от всякъде, но именно един такъв филм има потенциала да въздейства на много млади хора, изправени пред сложните проблеми на деня. Как да оцеляваш, да живееш и да намериш реализация, ако всичко около теб е схеми, кражби, беззаконие и корупция. Въпроси, които стоят с много страшна сила пред африканското население, независимо от страната, която обитават.

Гост на прожекцията бе г-н Машудубеле Мамаболо – съветник в ЮжноАфриканското посолство в София, който поздрави Гудрун Манайка за работата му по представяне на всички нюанси на тази многолика Африка.

Събитията са част от проекта ни “Art and Culture for Unity”, съфинансира от Европейската програма “Еразъм+”, Ключова дейност 2: развитие капацитета на работещите в обастта на младежта

С домакинството на Столична библиотека