“Думи като кинжали” – игра за превенция на радикализацията се игра в гр.Смолян

“Думи като кинжали” – игра за превенция на радикализацията се игра в гр.Смолян

„Words like daggers” или “Думи като кинжали” е първата игра от кампанията “GAME CHANGER в България”, която екипът ни тества в страната.

Какво еWords like daggers”?

Това е ролева игра, която симулира онлайн среда, която помага да се разкрият корените на речта на омразата и други негативни поведения онлайн. Играчи влiзат в ролите инфлуенсъри и хора от публика. Случва се симулация на ситуации, на каквито можем да станем свидетели в реалността ни. Играта е вълнуващо копие на живота. Помага да изградиш собствена позиция и да успееш да изградиш своята защита при подобни ситуации в бъдеще.

В началото на играта младежите подходиха като на театъра, бяха наясно че това са само роли и трябва да се забавляват докато са в тях. Неусетно обаче навлязоха в откровения и се появиха съвсем истински емоции. В дебрифинга споделиха различни аналогични ситуации, в които са попадали самите те и заедно потърсиха варианти за изход от пособни ситуации. Планираните от нас 30 минути за обсъждане съвсем не бяха достатъчни да затворим играта. Със сигурност очертахме начини как да “обърнем играта” и да не позволяваме влиянието на социалните мрежи да остава безконтролно и обсебващо.

Пилотното издание за България бе в гр.Смолян с младежи на възраст 14-18 г. в прекрасния клуб на Young Improvers for Youth Development – YIYD @youngimprovers · Youth Organization. Пространството предразполага да се правят различни неща в него, а в нашия случай не страхотен декор за различните сцени от играта.
Голяма част от групата пожела отново да играе – тази или друга игра. Предстоят още 3 игри, а нашия екип с удоволствие ще се среща с още младежи от Смолян, София и Велики Преслав, за да обърнем заедно играта.
Game Changers е проект на TechSoup Foundation и се случва с подкрепата на Европейския съюз. Беше удоволствие за нас да се запознаем с игрите, които са създали и да ги тестваме в България. След днешния ден все повече виждаме смисъл в тях и ще ги превърнем в част от нашия инструментариум за работа с младите хора.
Следете за останалите игри, а ако искате да се включите – пишете на e-mail: info@openspacebg.com – с тема на писмото: Да Променим Играта!

По идея на нашите доброволци в Смолян, подкрепени от програма “Европейски корпус за солидарност” на ЕС