Работен ден в неработно време в 105 СОУ “Атанас Далчев”, гр.София!

Едно от иновативните училища в страната – 105.СОУ “Атанас Далчев”

Истински учителски дух откриваме в Светлана Симеонова – преподавател по изобразително изкуство, която е успяла да зарази не малко и от нейните възпитаници.

Проектът „Рисунка за смет“ е трансформация на народния фолклор („Сливи за смет“) и търси да ангажира публиката (в няколко квартала на София) в декориране на кошчета за боклук и превръщането им в красиви цветни обекти.

За декориране са избрани: 6 кошчета, 9 кашпи, челото на рампата за инвалиди, и едно от стъпалата на централното стълбище. Уличното изкуство – стенописи, графити и стикери –  е едно от най-популярните средства за изразяване на младите.  Проектът дава възможност на всеки един ученик да изрази себе си, като основната идея е да се придържат към самият замисъл на проекта, а именно мотивите на Шевицата.

В работата се включва и Джамал Паликаров, който въпреки температурите, се беше преоблякъл в народна носия от Родопите и огласяваше двора на училището с гайдата си. “Репетирам за събора в с.Гела – ми сподели той. А нас ни вдъхновява през целия ден с прекрасна музика.

Да, такъв работен ден може да се случи само в 105 СОУ “Атанас Далчев”, гр.София!

   

Проектът се финансира по Програма “Култура 2018” на Столична община