Проектът „Рисунка за смет“ събира художници и деца от София в традицията, която създава за преобразяване на пространства в София.

От 2014 година Фондация “Опън Спейс” стартира инициатива в гр.София за артистична намеса в публични пространства. Рисуват се пейки, като целта е да се представят книги и техните автори. Преобразени са 9 трафопоста в София, след което „вандалите“ спряха да драскат по тях. Направи се красива средата в Център МИР в кв.Факултета и в Центъра за настаняване на бежанци Военна рампа в гр.София, където деца, младежи и родители получават обучителни услуги, подкрепа и помощ в развитието.

Проектът „Рисунка за смет“ събира художници и деца от София в традицията, която създава за преобразяване на пространства в София, които иска да подтикне учениците да измислят или по-скоро да реализират различни свои иновативни идеи. И ето, че има смисъл от това, децата са пълни с уникални идеи, просто трябва да има кой да ги подпомогне малко.
Младежи от 35 СУ “Добри Войников” гр.София  работиха заедно за преобразяване на средата, в която учат и прекарват не малко време от живота си. С четки и бои създадоха 10 интересни цветни полета. Преподавателя по изобразително изкуство в 35 СУ „Добри Войников“ г-н Йордан Коралов, приел присърце идеята за рисуване в училището им. Всяка събота в училището им се провеждат часове с деца, чието хоби е рисуването. Поставената задача: да проучат шевици и да изберат свои модели за рисуване в двора на училището събужда не само любопитството, но и креативността им. Младежите със своята креативност и амбициозност сами дават основни идеи, вдъхновени решават да развият мотивите, които срещат в шевиците и да направят съвременен прочит като инсталация: змей, по чието тяло се повтарят елементи характерни за шевицата, чиято опашка опасва едно от кошчетата.
В годината на културното наследство, Шевицата е основна провокация към младите художници. Българската шевица, като елемент на народното творчество носи в себе си белега на богатството на националния ни фолклор. Везмото в традиционните български носии и костюми е свидетелство за достойнства и постижения в културно отношение. Изключително многообразна по отношение на елементите, шевицата е израз на богата душевност, художествени и творчески заложби и непрестанен стремеж към красота и изящество.

   

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма Култура 2018