Младежки обмен в Латвия | 05 Септември 2018

Младежки обмен в Латвия

 

Юли. Ваканция. Пътувания. Понякога се прокрадва скуката, очаквайки следващото приключение.

Нека ви разкажем за едно такова, от което съвсем скоро се завърнаха група младежи.

Приключението е Младежки обмен по програма Еразъм+,

домакини: Младежкия център и екипа активисти в центъра в Руйена, Латвия.

Участници: младежи от България, Латвия, Турция, Италия, Украйна, занимаващи се с музикални изкуства (пеене, свирене на инструменти, танци).

Темата около която гравитираха дейностите бе свързана с музиката и как да развием музикалното хоби и занимания в печеливша бизнес идея.  С много игри, дискусии, симулации и решаване на конкретни бизнес задачи, участниците споделяха мнения и търсиха решенията, които биха могли да приложат в своята среда или в нова такава.

Ето какво споделиха дни след прибирането си:

МАЯ: Има много неща, с които можем да си спомним нашето пътешествие до Латвия. С удивително хубавото време, изключителните хора, но най-важното … с картофите! Не, не, просто се шегувам! Въпреки, че невероятно вкусните картофи, които опитахме приготвени по всевъзможно различни начини, определено бяха доста запомнящи се. Мога да кажа, без никакво колебание, че този обмен на Еразъм е една от най-добрите възможности, която съм получавала в живота си и честно – не мога да изразя с думи, колко се радвам, че успях да преживея нещо подобно. Той не само ми позволи да се срещна с хора с наистина разнообразен произход, хора, с които споделям истории, близки до сърцето си – но също така ме научи на много важни уроци. Показа ми как да общувам и да разбирам хора, които наистина са различни от мен и ми помогна да развия умения в области, с които не съм се сблъсквала преди. Също така ми помогна да споделя изкуството си с други хора, които споделяха ентусиазма ми относно него. Този вид обмен на Еразъм може да преобърне целия ви живот и да ви накара да видите света през очите на някой друг – това, мисля, е едно от най-важните му качества. И така, без съмнение мога да кажа, че тези, иначе в големия мащаб на живота, кратки две седмици в Латвия, промениха живота ми завинаги и то по най-положителния начини.

ГЕРИ: Обменът в Латвия беше невероятен. Освен заниманията, свързани с музика и организация, получихме знания за света, заради комуникацията с разнообразни хора. Беше забавно и създадох приятелства за цял живот, което ме вдъхнови да пътувам повече из света.

АДИ: Много съм благодарна за възможността да участвам в обмена в Латвия. Аз съм млад човек с интерес към музиката и тази програма много ми помогна. Можах да опозная много държави и да опозная трудностите през които преминават младите хора в тях в процеса на търсене на работа. Срещнах се с хора, с които споделяме подобни интереси, но всички трябваше да се научим да общуваме едни с други. Научих повече за това как се снима видео, какво се случва в радио студио и как се подготвя бизнес план, което мисля, че ще ми бъде полезно и в бъдеще.

    

А тук можете да видите и малко документалистика, дело на филм-майстора на групата: Гери Марианова Кирилова:

https://drive.google.com/file/d/1J47cysT5MHw7afeVBBPb249Z7XaLoS04/view?fbclid=IwAR2pGeT824iEqWpdvqaYZ62VZLXJtznMS_aJXuSS4gGdQs94i0GDNTRWqDA

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейската програма „Еразъм+“, КД 1: Младежки обмени.

С гостоприемството на Младежки център Руйена, Латвия