Младежи от Търговище променят средата и мисленето чрез изкуство

Споделено от Анета Милева

Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – Търговище в партньорство с фондация „Open Space” представят България в международен проект „Мистерията на изкуството и спорта“. Дейностите се провеждат в Амасия, Турция, по програма „Еразъм +“.
В продължение на десет дни, заедно с младежи от Италия, Испания, Латвия, Румъния и Турция, споделят интересите си в областта на изкуствата и спорта. Учат се как могат да са полезни за екипните взаимоотношения и интегрирането на хора със специални потребности.
Темите и дейностите отразяват общата загриженост към проблемите на младите хора.
„Опитваме се да стимулираме интереса и мотивацията на младежи със специални потребности към творчество” – сподели Анета Милева, един от ръководителите на българската група. „Организираме театрални работилници, правим кукли, хвърчила, учим се на езда, спортуваме. Невероятно е да виждаш как общуват младите хора. Те не се делят по държави, религия, език и още на втория ден падат всички бариери. Заедно организират културни вечери, танцуват.“
Обучението показва как всъщност живеем в свят без предразсъдъци. В действителност неприемането на другия, различния, е по-скоро наложен шаблон, отколкото реалност. Работният език е английски, което позволява на участниците да практикуват и развиват и езиковите си умения, допълни другият лидер на групата – Галин Господинов.
Учениците от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ имат богат опит в международни младежки проекти и обмени, финансирани по европейки програми и това им помага да осъзнаят своята роля като граждани на Европа. На финала всички те получават Youthpass сертификати за участие с регистрационен номер от Европейската комисия.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма “Еразъм+” на ЕС.