След арт-резиденциите в Битоля (Македония) и Нови Сад (Сърбия)

 

Почти месец след приключване на Арт-резиденциите в Македония и Сърбия се срещаме с българските художници взели участие. Мартина и Иванка бяха избрани за участие от българска страна. Един месец заедно със свои колеги от Гърция, Македония и Сърбия, двете артистки се потопиха в средата и вълненията, които хората са преживели за Македония по време и след Първата световна война, за Сърбия – Втората световна война.

Срещи с местни хора, посещения на музеи, библиотеки, режисьор от Сърбия, наследници на активисти от двете войни, разглеждане на исторически обекти и паметници, обсъждане на филми по темата са само част от нещата, които артистите преживяха потапяйки се един месец в местната атмосфера. Черпейки вдъхновение от историята и хората, всеки един от тях създадени своите интерпретации по темата.

Галерия от Македония:

Почти месец след прибиране у дома, продължаваме със следващите задачи на младите артисти от страната ни: предстои среща с ученици от няколко училищата. Планират се посещения във II Английска езикова гимназия гр. София, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн Варна, Професионална гимназия по приложни изкуства гр. Смолян, и  Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн “Академик. Дечко Узунов“ – гр. Казанлък.  В рамките на срещите във всяко от училищата ще се представи проектът и смисъла от участие в арт-резиденции. Вдъхновението за младите творци, възможността да разширят хоризонта си на работа и контактите, да дръзнат да посегнат към нови теми, да са в контакт с болката, емоциите и опита и на други хора са посланията които Мартина и Иванка са готови да споделят с младите хора.  

      ECHO (European Cultural Heritage on the Stage) е международен пилотен проект в областта на културата, наследството и изкуствата, който има за цел да подобри културното производство и да укрепи европейското чувство за принадлежност чрез съчетаване на съвременното художествено творчество с тъмното културно наследство на местните общности в Европа. Фотографията, видеото, живописта и занаятите са средствата, които ще бъдат използвани за разкриване на материалното и нематериалното местно наследство. В началото на април всички арт-продукти ще бъдат събрани за изложба в гр.Велики Преслав. 

Съфинансира се по програма “Creative Europe” на ЕС, с подкрепата на Национален фонд Култура:

в партньорство на: