Премиера на книгата “В името на паметта”

By February 13, 2023Новини

Февруари за огромна част от хората се възприема като месец на любовта.

В тази връзка екипът на Фондация OPEN SPACE избрахме този месец да ви поканим на няколко събития посветени на темата уредените бракове, любовта и семейството в Балкански контекст.

Започваме на 13.02.2023 от 19:00 ч. в SOHO с представяне на документален филм и книга със събрани лични истории по темата.

Изследователските резултати, които са публикувани в тази книга са част от работата ни по проект “ECHO III: for memory’s sake”. Част от историите са и видео документирани.

Това е проект за изкуство и културно наследство, който има за цел да събере артисти, работещи в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства и литературата, за да изследва традицията и културата чрез темите за брака, уредените бракове и нуклеарните семейства в балканския контекст. По-точно, целта е да се изследват ролите и нормите на половете през историята и как всичко засяга младите хора и артистите, живеещи в Европа. “ECHO III” е продължението на ECHO I & II,

В рамките на проекта проведохме паралелни проучвания в Гърция, България, Албания и Румъния. Резултатите от тях ще бъдат основа за следващия етап на проекта: артистично производство:
– в Гърция са поканени артисти и режисьори, които да пресъздадат театрална пиеса.
– в България – ще работят музиканти;
– в Албания – поети.
– в Румъния – артисти, работещи в областта на визуалните изкуства.

За изследователите ни:

 

Захаринка Куцева:
литератор, автор, активист. Освен това и любим учител на едни от най-предизвикателните души – артистите. Живее в Родопите повече от 25 години. Обича планината и хората там, с всички им предизвикателства.

Александра Цанкова:
търсач и разказвач на истински истории. Един от авторите в truestory.bg. Да вдъхновява и заразява е нейна лична мисия. За нея споделят: “направо ти влиза под кожата и директно се промушва в сърцето ти”.

Проектът се финансира от Европейската програма “Творческа Европа”