Церемония за награждаване на отличени проекти в програмата “Еко Община” на Посолството на Република Франция

Във Френски институт вчера 3 Октомври се проведе церемония за награждаване на отличени проекти по програма “Еко Община 2019” на Посолството на Република Франция в България.

В ЕКООБЩИНА публични власти, сдружения, предприятия и партньори се обединяват около една цел – да бъдат насърчени и отличени образцовите практики.

Конкурсът Екообщина е създаден през 2016 г. в България, за да обедини в трайна мрежа около приоритетите на устойчивото развитие в градска среда централната и местната администрация, научноизследователските центрове и университетите, НПО и фирмите и всяка година подкрепя проекти с потенциал да променят средата и да възпитават отговорно отношение към ресурсите. Много скоро организаторите му планират да създадат и електронна платформа където да бъде споделяна и обсъждана информация по темата за екологично поведение и устойчивост на мерките за опзаване на средата.

Проектът на Фондация “Опън Спейс” и инициативна група “Аз изчистих това” от гр.Велики Преслав бе сред отличените тази година. “Направихме ме го заедно, за да спортуваме заедно” има за цел да възстанови прилежащите две площадки към градски стадион в гр.Велики Преслав и хората от града да имат достъпно място за спортуване на открито. Проектът се реализира с доброволния труд на местни хора, осъзнали необходимостта и способността си да направят нещо с труда си. Повече за проекта можете да намерите тук.

Моменти от церемонията:

Снимки: facebook страницата на програма “Екообщина” и личен архив