Ден на розовата фланелка

By February 22, 2023Новини

Всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва като Световен ден против тормоза в училище. Известен е като “Ден на розовата фланелка”.

Неговата история започва в Канада през 2007-а година.
Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче.
Впечатлени от видяното, още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си 50 розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик.

А ето как ние се включваме в темата: споделяме с вас видео, което нашия младежки екип в гр.Велики Преслав направи по темата за тормоза в училище:

Всеки от тях е бил жертва или пряк свидетел на тормоз в училище. Младежите споделят, че е важно да знаят как да противодействат, да чувстват че имат подкрепа – на възрастните около тях и на свои връстници, но преди всичко да се говори по темата, но и ДА ЗНАЯТ ЧЕ НЕ СА САМИ младежите, обект на тормоз. Няколко видеа, постери и кратки статии, които ще споделим с вас в следващите ни публикации, бяха събрани и произведени заедно с екипа.

Акцията на младежите е резултат от обучение МОLA (Model for Opinion Leaders’ Onlien Activation), което проведохме в края на август – началото на септември 2022 г в гр.В.Преслав, в рамките на проекта ни ACTIon 

ДА КАЖЕМ СТОП НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ!