ECHO 2 с първата изложба в Битоля, Северна Македония

На 21 юни е официалното откриване на първата ИЗЛОЖБА в рамките на проекта ECHO II: Traditions in Transition, който има за цел да създаде условия художници, работещи в областта на живописта, скулптурата, графичния дизайн и занаятите, да създадат оригинални произведения на изкуството, вдъхновени от местни традиции.

Изложбата в Битоля, Северна Македония ще бъде отворена на 21.06.2021 г. в понеделник от 19:00 ч. В клуб Jagoda. Проектът е съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, Министерството на културата на Република Северна Македония, както и от местни партньори: Grafoprom, MZT Engineering, SN Insurance Broker, ESM Trade Union и Sinpex.

Четирима художници от Северна Македония, Гърция, България и Унгария, участваха в арт-резиденция в района на Преспа, Северна Македония през месец май 2021 година. Произведенията им ще бъдат изложени в клуб Jagoda. В контекста на ECHO II местните традиции се възприемат като динамични процеси и процеси на развитие, които оформят и формират живота на местните общности. Това означава, че традициите се признават като съставни елементи на културните идентичности, но не се считат за „обекти“, които трябва да се пазят непокътнати и да се защитят чрез музеезацията. В тази светлина ECHO II възприема критичен подход към установените, но безплодни перспективи, които ограничават иновациите и креативността, с надеждата, че това ще бъде възможност за художниците да подчертаят и обновят местните традиции чрез съвременното изкуство, но от друга страна – местните общности да се самоотразяват и по този начин да трансформират и съживят собствените си традиции в рамките на европейското културно наследство.

Участник от България е Николай Маринов. Освен със скултура, Николай е автор и на един много интересн проект: Cabinet Collector, който събира на едно място български автори, рисувайки върху една на вид нетрадиционна за това изкуство повърхност – чекмеждето във всичките му измерения (чело, страници, дъно). Повече за Николай и неговото творчесто може да видите тук:

         

А ние отиваме в Северна Македония за откриване на изложбата, от където ще споделим репортаж.

https://www.facebook.com/events/804769160243853/?ref=newsfeed

Проектът се реализира по програма “Творческа Европа” на ЕС.

Партньори по проекта: