Европа пристига в гр.Велики Преслав

26 младежи пристигат като доброволци във Велики Преслав, за да се включат в летните разкопки и в работата на местни културни институции.

Младежите ще бъдат в града до края на август. Една част от доброволците ще бъдат ангажирани с работа на разкопките и в музея. Те ще почистват находки, ще ги дигитализират и ще правят 3D възстановки на експонати.
Друга част ще работят в преславската библиотека и градското читалище, като ще помагат в летните работилници за деца и младежи. Ще преподават компютърно моделиране, видео обработка, езици и настолни игри. Работилниците ще са безплатни, за да направим лятото по забавно и смислено. Ще работим и местни неправителствени организации, за да ги подкрепим в регистрацията им и търсенето на парньори от Европа за проектни дейности. Искаме да се говори за града, да бъде посещаван от туристи, местните хора да намират смисъл да остават и да предприемат някакви стъпки за развитие на района.
Ситуацията е доста сложна. Все още опасността от COVID-19 не е отминала, и в тази връзка някои от участниците все още не са пристигнали. Екипът ни е в контакт с всеки от младежите и оказва пълно съдействие за пътуването до България и до самия град. А тук на място се вземат и всички препоръчителни мерки за безопасността на младежите и местните хора.

Проектът се реализира в подкрепата на програма Еразъм+ на ЕС, в партньорство на органзиации от Испания, Италия, Португалия, Гърция и Ирландия.