Европейската Младежка седмица и среща с наши доброволци

Европейската Младежка седмица ни подари два незабравими дни в Брюксел.

Освен многото събития и дискусии, на които се чудехме как да се разклоним, за да не изпуснем нищо, се срещнахме с няколко поколения доброволци от екипа ни.

Срещата с Conchi от Испания, Anri от Грузия, Алекс от Швеция и Алис  от Франция, която в момента е доброволец при нас бе прекрасен тийм билдинг. разказвахме си случки от различните проекти. Смяхме се на смешки и нелепи ситуации, припомняхме си трудни моменти и най-вече на кой какво му се е случило след приключване на проекта.

Анри от Грузия – бе наш доброволец в краткосрочен проект през лятото на 2014 г., които после се върна в България за дългосрочна служба (Февруари – Декември 2015). Кончи от Испания – също, след краткосрочен проект – пожела и се върна при нас за още 8 месеца.

На снимките в кулоарите на Европейския парламент можете да видите какво настроение цареше.

И всичо това: да работиш и да се срещнеш отново с такива пекрасни хора след години, се случва благодарение на Европейския съюз и възможностите, които осигурява на младите хора и на организациите, които работим с тях.

 

Иначе темите в панелните дискусии се движиха около предстоящите избори, как да мотивираме хората около себе си да гласуват и какви са глобалните проблеми които изискват спешни решения – като екологичните проблеми, включване на хора с различни потребности, фалшивите новини и дезинформацията, създаване на мрежи и бъдещето на Корпуса за солидарност. Вдъхновяващи примери от Италия (възстановяването на исторически забележителности след земетресения) както и Бандата на колела в Будапеща, която разнася храна на бездомни хора, както и многото щандове във фоайетата и около парламента заразяваха и със сигурност мотивираха не само нашия екип, но и много други от участниците.

С голямо съжаление си тръгнахме от срещата. Два дни! Но пълни с истинска храна за душата!

Участието ни в събитията в рамките на Европейската Младежка седмица се случиха с подкрепата на Европейската комисия, Европейския парламент и Нациобалната агенция за България – Център за развитие на човешките ресурси, които ни предложиха за участие от българска страна.