Първата седмица от “Лятна академия 2020”

By July 31, 2020Uncategorized

В разгара на лятото, от 27 юли стартира “Лятната академия 2020” в гр.Велики Преслав. При спазване на мерките за безопасност и хигиена, редувайки игри на вън и такива в зала, деца от града имат възможност да развиват стратегическо мислене и критично да анализират резултатите си. Настолни игри, актьорско майсторство, изобразително изкуство и водене на кореспонденция на английски език са част от заниманията ни това лято. Помогат ни двама доброволци от Испания, като екип на Фондацията и Петя Калева от библиотеката, общо 5 човека работим с групата на малки екипи. Интесът към Академията е голям. Социалната изолация през последните месеци се е отразила на всички ни, но децата жадуват да са заедно, да работят в група и да намират компания с която да споделят.

Първата седмица на академията завърши с турнир и 4-ма победители в различните категории. Получихме покана и от Тайланд – да разменяме писма с деца, които изучават английски език в компанията на една млада дама от гр.В.Преслав – Виолина Вескова, която бе част от екипа ни през 2017 и 2018 г.

Новата седмица ще започне с изработка на видео и писма до децата от Тайланд. Ще продължим с математически игри за екипна работа и анализ на различни стратегии за постигане на успех. Ще решаваме детективски задачи, и ще завършим седмицата с нов турнир. През третата седмица планираме да работим по темата за преговорите и постигане на съгласие. А нови настолни игри ще влязат в репертоара на всяко дете.

В областта на изкуствата: ще работим с материали като глина, текстил и цветове, за да разберем повече за традициите в областта на изобразителното изкуства в периода на 8-10 в. в България и Италия. Някой от участниците ще се учат да правят видео с телефоните си, и как да правят 3Д образи с компютър.

Общото ни лято тепърва започва! Следете репортажите ни от гр.Велики Преслав.