HEARTools -тренинг курс в Познан, Полша

От 19 до 26 септември 2021 в Познан, Полша се проведе тренинг курс, свързан с правата на човека и арт-инструменти, които могат да бъдат в полза за информиране и промяна на нагласи. От Българска страна се включиха Мария Кадиева и Мартина Лапика. Ето какво споделха с нас:

“Участието ни в това обучение беше ново и удовлетворяващо преживяване за мен и Мартина. Пристигането в Познан беше приключение само по себе си, тъй като трябваше да хращаме два полета и един четиричасов влак, но пристигнахме живи и здрави, така че всичко беше наред. Веднага щом пристигнахме, отидохме в ресторант, където се бяха събрали всички останали участници, и вечеряхме с тях. Тогава осъществихме първия си контакт с тези хора, дошли от седем различни държави (изключвам нашата, т.е. България): Турция, Гърция, Беларус, Украйна, Испания, Армения и Грузия.
През следващите няколко дни всички работихме заедно по специфични задачи, свързани с темата на нашето обучение, а именно правата на човека и изкуство. Имахме няколко лекции от нашите координатори, както и много групови дискусии и групови проекти, които предизвикаха нашата креативност и критично мислене. Например ние се научихме как да създаваме въздействащи слогани, които да използваме за нашите кампании за правата на човека. Научихме се и как да рекламираме бъдещите си кампании, за да достигнат до по-широка аудитория. Но най-въздействащата и смислена дейност за мен, а и вярвам за много други, беше създаването на концептуално изкуство на тема по наш избор свързана с правата на човека. Лично за мен – любим проект беше този на Бека и Давит, две момчета от Грузия, които бяха взели една лъжица и бяха написали „забранена любов“ на купичката и „можеш ли да я погълнеш“ на дръжката (правата на ЛГБТ+).

Като цяло беше невероятно да научим повече за правата на човека чрез нашите планирани задачи, но и да проведем с участниците лични разговори за правата на човека извън рамките на тренинга. Нямам търпение да науча повече за участниците и за правата на човека, когато всички ние се съберем отново в Грузия около април, когато ще обсъждаме как сме приложили наученото в родните си страни.”

Сега предстои да подготвим кампания тук в България. Момичетата са замислили вече няколко идеи. Очаквайте репоратжите ни по темата.

Тренингът се случва с подкрепата на програма “Еразъм+” на ЕС.

Домакин и автор на обучителната програма CIM Horizonty (http://www.cimhoryzonty.org/ )