Мисия “Кайро” – или какво е да си доброволец в Египет?

Мисия “Кайро” – или какво е да си доброволец в Египет?

Във фокуса на нашето внимание днес в Васил Желязков (Васко), който директно от Кайро споделя какво е да си доброволец:

В Египет съм само от три месеца и имам чувството, че вече съм видял доста. Сигурен съм, че след престоя ми тук едва ли нещо би ме учудило.  Кайро е градът, който никога не спи и по улиците е пълно с хора до към 2-3 часа през нощта. Тук живеят над 30 милиона души от различни националности и човек може да види абсолютно всичко. Определено е много готино да изкараш „зимата“ почти без топли дрехи на „смръзяващите“ температури от 15 до 25 градуса. В момента помагам в часовете по информатика в едно от училищата за бежанци, което с екипа на Sting (организацияат, която ме посрещна за Европейска доброволческа служба) подпомагаме.
Също така този месец организираме уъркшопи в другото училище за бежанци, като идеята е да продадем произведените от децата материали и да съберем пари за мулти медия-проектор за училището.

В свободното ми време си правя кратки пътешествия из Египет, или ако нямам тази възможност, посещавам нови места из Кайро. До сега успях да посетя места като Александрия, Ноеба, Дахаб и Сохна. Надявам се средата на другия месец да си направя кратка разходка до Люксор и Асуан. Много се радвам, че се реших да замина по програмата EVS в Египет и бих посъветвал всички млади хора, да потърсят подобни възможности и да посветят няколко месеца от жовита си в полза на някаква кауза.

Няма заначение дали ще е “екзотична” дестинация или не толкова. Важно е да излезеш от рамките на своя конфорт и да изпробваш границите си – на приемане, на справяне, на порастване.” 

 

Ние благодарим на Васко за откровението и продължаваме да следим какво се случва в Кайро. Той е част от екипа ни, ангажирал се да помага за съставянето на платформа със свободен достъп, където можете да намерите митове и легенди от различни точки на света. Избраните истории, превеждаме на няколко езика и ги подготвяме на аудио файлове. Така ще можете от една страна да ползвате платформата ни ако изучавате някой от тези езици: арабски, български, латвийски, италиански, испански и английски, или просто да обогатите знанията си с истории от съптветните държави, което ще ви помогне да разберете по-добре хората от съответната националност.

Сайтатът ще има лесна връзка за ползване и през мобилни телефони. Адресът е www.myths.studio и вече подготвяме неговата алфа версия за тестване.

 

Каним и теб да се присъединиш към нашето студио. Как да се включиш:

– Можеш да ни изпратиш история (мит, легенда), която да представя характерни черти за съответната нация. Посочи – произхода на тази история. Нека материалът във формат .doc

– Изпрати ни текст на английски език и в оригинал на съответния език;

– Можеш да ни изпратиш и аудио файл – записан на телефона ти или на компютъра ти.

Не забравяй да ни посочиш своето име и от къде си родом. Ще сме щастливи да те посочим като сътрудник на екипа ни.

 

Очакваме те! Нашето myths.studio е отворено и търси своите сътрудници от цял свят.

 

Проектът, по който Васил Желязков е в Египет се финансира по Европейската програма “Еразъм+”, Ключова дейност 1: ЕДС