Едно по-различно пространство в София

“Място за четене” е новия кът, който ще бъде създаден в междублоковото пространство в кв.Люлин 2 гр.София.

Живущите в района вече 2 години работят по идеята пространството, което обитават да е по-различно и пъстро. Започнали са от преобразяване на входа им, и са продължили навън: с изграждане на беседка, шарени пейки, столове, маси и цветарници. Въздействието е безспорно. Превърнало се е в притегателен център за всички в района.

Особено са щастливи от реакцията на децата, които участват в залесяването, а после информират новопридошлите да бъдат внимателни с цветята и тревата докато е млада и има нужда да се стабилизира. “Безспорно има смисъл всичко, което се прави. А като виждаш и въздействието върху децата е много удовлетворяващо” – споделя Жени, един от главните двагатели на промяната там.

Следващата тема, която естествено идва на дневен е ред е да се създаде пространство и настроение за четене. Някои от децата там вече навлизат в своите 6-та и 7-ма година. Трябва да има кът, в който да могат да седнат и да потънат в четене. Да има къде и да обсъждат прочетеното. Идеята е да се създаде подходяща атмосфера, в която децата да започнат да свързват удобството, визуалните стимули и удоволствието от четенето. И ето проектът вече е една крачка пред завършването си. Сега предстои да се монтират рафтовете и пейката, да се извади меката тапицерия и книгите да бъдат по местата си, готови за малките откриватели.

По проектът работи Наш (Mohammed El Nwishy) от Египет. Реализацията се случва с подкрепата на програма “Еразъм+” на ЕС, Обществения борд на Telus International България и “На тъмно”.