БЛАГОДАРЯ ЗА НИЩО

или какво да кажем за това нещо, което наричаме мачизъм.

                  от Анджела Мадалена

Бих искал да започна тази статия с размисъл относно Международния ден на жената и да кажа, че ако има такъв ден, е защото ние за съжаление се нуждаем от него. Да припомним, особено на себе си, като жени, че вековете на еволюцията не са били достатъчни, за да ни предпазят от вреда. Да ни напомня да бъдем смели и да застанем една до друга и всички ние заедно срещу всякакви нечестиви поведения. Ето защо пиша тази статия: да се застана, като едно смело момиче, което наскоро имаше среща с омразата в най-ниската си форма: чрез социалните медии.

Има общности и страници във Facebook, тук в България, които работят почти като приложението Blablacar: това означава, че пишете на тези страници къде бихте искали да отидете и кога, и може би ще можете да намерите някой, който да отива на същото място и желае да сподели колата и разходите с вас, с две думи: ви осигурява платен превоз. За нас чужденци това е много добра възможност да посетим места в БГ, без да харчим твърде много или да се борим за влакове и промени. Това е лесно, просто и, както всеки ми казваше, сигурен начин да се движиш. Не вярвам на хората, които не познавам, това е моят инстинкт за оцеляване, овладян от години, и години на страхове на майка ми за хора и коли и млади момичета, в същото изречение. Но това съм аз сега. Повечето EVS доброволци знам, че използват тази възможност, както използват и четката си за зъби, без да мислят за това. Ето защо моята приятелка публикува на тази страница във Facebook предложението си за пътуване. Не мисля, че трябва да ви обяснявам, че когато публикувате нещо на страница във Facebook, снимката ви се появява в горния ляв ъгъл на публикацията и всеки може да ви види. Това е нормално нещо, нали? Е, някак привлечен от външния й вид, някакъв неандерталски потребител на страницата, й написа лично съобщение, което тя отвори, уверена, че става дума за споделяне на пътуване. Посланието наистина беше свързано със споделянето, но не бяха замесени автомобили: ставаше дума по-скоро за възможността за споделяне на “течности” (“Извинете френския ми”), което дори не беше написано по интересен или забавен начин. Всъщност то беше просто оформено и точно по темата.

Моята приятелка реагира, като сподели това неподходящо съобщение на същата Facebook страница за споделени пътувания, обяснявайки, че нейната реакция не недоволство идва от напълно неподходящото поведение на този човек, а също така заявявайки, че на такива хора може да бъде предоставена “идеалната” среда и обстоятелства, което ще е изключително опасно за момичета, пътуващи сами. Администраторите на страницата, реагираха правилно, като блокираха това лице. И сега, може би си мислите, че всичко свърши добре, лошият човек е “наказан”, а принцесата, спасена от администратор в блестящи доспехи. Но не, съжалявам, това не е американска история: наистина е съвсем европейска. Защото след оплакването и забраната, коментарите започнаха да преливат. Ще задълбоча още по тази тема, но малко по нататък, но позволете ми да отворя една кратка скоба за културното разминаване, което често срещам, когато става въпрос за равенството между половете: в Европа, и съм натъжена от факта, че забелязвам как изглеждаме: мачистки, по странен и расистки начин: никой всъщност не казва, че е нормално да показваш неуважение към жените, но го има и това основно отношение, вярвайки, че “момчетата са момчета“.

Какво означава това? Позволете ми да ви обясня по-добре: никога не съм срещала някого, идващ от европейска страна, който открито заявява, че жените са по-малко от мъжете, но в същото време съществува тази тенденция да не приемат на сериозно поведение на този Facebook потребител. Започнах да вярвам, че това е бъг в нашата култура, като се започне от Казанова, който позволява на момчетата в споделената и мълчалива дълбочина на нашето подсъзнание да “опитат”. Това не е лошо, нали?

Момчето просто се опитваше да те свали. Искам да повярвам, че всички, виждайки едно момиче, тормозено на публично място, ще я заемат нейната позиция и ще се опитат да й помогнат срещу “дракона”; но за съжаление реакциите в социалните медии са съвсем различни. На първо място, всичко е много “по-нереално”, защото сте разделени от екрана и всъщност не можете да видите момичето в беда, така че усещането, че трябва да направите нещо, не идва естествено за вас. Втората причина е, че всеки човек който използва фейсбук, усеща нуждата и използва правото си да изразява своята гледна точка за всичко. Както всички бяха внезапно са създателите на общественото мнение в телевизионно предаване, хората смятат, че това е тяхно право да “учат” хората и да им покажат, какво в тяхната представа е правилната реакция към нещата.

Трета причина е това, което аз наричам превъртаща деперсонализация: вие сте стресирани, отегчени, затрупани основно от безсмислената дейност, да скролвате нагоре надолу през милионите публикации, в които липсва всякаква умисъл и изпълнение с всички лоши емоции, идващи от вашия истински живот. Смятате, че тази дейност, това превъртане, ви помага да се отпуснете, но всъщност ви дразни все повече и повече с всяка секунда. Намирате дебат. Зак: като зомби, вие се впускате в него, най-накрая освобождавайки неудовлетворението си от някой друг.

Някой е чисто агресивен, друг се опитва просто да “изглежда готино”, показвайки, че приемаш всичко на сериозно, дори когато не е сериозно, всички просто се опитват да звучат готино в собствените си уши. И е тъжно да забележите, че звучи “готино”,  да вземеш позицията на лошия човек. Като че ли в края на краищата той беше жертвата, бедния, който му беше забранено да каже каквото иска и беше блокиран, защото някаква мацка няма чувство за хумор. Защото преглеждайки секцията с коментари след публикацията на моята приятелка, точно това прочетох. Още по-болезнено е да се види, как момичета се обръщат срещу други момичета, като също се опитват да звучат готино и да покажат, че са “отворени и могат да поемат шега и не са гадни феминистки”. Вярно е, скъпи, не сте. Но няма с какво да се гордеете, защото не сте готини и не сте остроумни: все още живеете в свят, където момчетата са просто момчета, както винаги са били в миналото. Може би, се чувствате поласкани от този вид внимание, може би чувствате, че това е нормално. Не е. Просто сте свикнали да ви третират, като парче месо и вече не го виждате като лошо нещо.

Трябва да се събудите, защото, ако продължавате така, показвате на тези хора че са прави за вас: всъщност се държите толкова глупаво, като отричате, че този тип поведение не са проблемни: ако жените наистина са такива, те СА глупави.

А сега, малко анализ на съдържанието на коментарите, s’il vous plait (френски: “Моля”): мнозинството от момчетата обвиняваха приятелката ми, че е била “злобна”, защото съобщавайки какво се е случило, страницата блокира човека. Те също така смятат, че проблемът тук е нейната липса на хумор. Някой всъщност стигнаха толкова далеч, че предположиха че всичко може да е било просто вирус от Facebook, за да я покани за секс, а не действителния потребител.

По-малка част от момчетата се бяха заели другата страна, изразявайки  повече от солидарност, и реагираха сякаш се бе случило на сестра им. Дори човекът, когото обичам, когато му показах страницата, реагира яростно, бълвайки огън към “изметът, който трябва да бъде кастриран”. И това все още е културна грешка: жените се нуждаят от защита, защото следващия път това може да е твоята сестра \ майка \ жена в позицията на това момиче. Това е нещо добро, от една страна, но тази дума “защита” не е нещо, което ми харесва. Не се нуждаем от “защита”, имаме нужда от подкрепа.

Аз израснах в Южна Италия и там, дори и в най-висшето образование в аристокрацията, момчетата съпровождат момичета до в къщи през нощта. Защото е опасно. Защото, както се казва, е пълно с луди мъже и роклята ти е твърде къса. Те искат да ни защитят. Но по някакъв начин, дълбоко вътре, те мислят, че ние предизвикваме лоши неща да се случват. Брат ми, който ме обича много и винаги показва най-голямото уважение към мен, един ден ме помоли да отида да се преоблека, защото хората коментирали външния ми вид, а той се срамувал от това.

– “Как е възможно, ти да си засрамен от това?” – попитах аз. Неговия отговор ме засегна дълбоко. Каза ми: “Не искам хората да говорят за сестра ми, сякаш е кон”.

Тогава, не трябва ли да се срамуваш от другите мъже? – попитах аз.“Но ти си облечена по този начин, а не те“. Моля, имайте предвид, че той е чувствителен, интелигентен и добре образован човек. Този срам, така или иначе, беше толкова дълбок в неговото мълчаливо, дълбоко его, че не можеше да се бори с него. Той все още не знае защо се вбесих в онази нощ. Той все още мисли, че съм била просто твърдоглава. По същото време наш общ приятел се намеси в семейния спор и му каза да ми позволи да правя това, което исках: “Тя е възрастна, нали?“. Отговорът му, който и всеки друг (между другото) би дал в подобен случай бе: “Млъквай! Нямаш сестри, нали?“. Включително и момичетата.

И това ме връща до последната тема в тази статия: момичетата, които реагираха на поста.

Докато мнозинството показваше съчувствие, една немалка част от жените, потребители на Facebook, следват линията “обвинявам мацката” за всичко. Дори и най-лошото е, че момичетата “мачистки”, така или иначе, са “софистите”. Във философията един софист е някой, който “вижда света в нюанси на сивите, а не в черно и бяло”. Това в основата си означава, че те вярват, че нищо не е съвсем лошо (или добро), както изглежда, че почти всичко е наистина неутрално и че можете да използвате диалектиката, за да докажете всяка твърдение, независимо колко странно е то. Във философията ми харесва софизма, защото е най-високата точка в изкуството на разискването, което някога е постигнала човешката раса. Но когато говоря за софистите в Facebook, е ясно, че говоря за другия смисъл на думата:

        В съвременната употреба, софизмът, софистът и софизмът са предефинирани и използвани пренебрежително. Софизмът е особен аргумент за изявяване на изобретателност в разсъжденията или за измама на някого. Софист е човек, който се основава с хитри, но погрешни и измамни аргументи.

      (от Уикипедия)

 Така че тези софисти от нашето време, далеч не знаят каква е истинската философска дискусия, всъщност предполагаха че “е по-добре да бъда честен и да декларирам намеренията си да излъжа и да смажа сърцата на момичетата, след като имам това, което искам”. Без да забележат, че цялата ситуация е била генерирана от молба за живот и не се е състояла нито в “Tinder”, нито в “фокусирана платформа”, и че в крайна сметка сърцето на едно момиче няма да бъде в това уравнение. Тъй като целта тук на софиста, не е да използва или да бъда честен, въпросът е да има свалка.

Бих искала да затворя този тъжен разказ за дългия път, по който все още трябва да извървим, като човешка раса, преди да разберем какво всъщност означава, да бъдем двойки и равни в очите на нашите хора, като кажа нещо, което е наистина скъпо за сърцето ми: 8-ми март не е нищо като празник, то е постоянно напомняне, че ние не сме и никога няма да бъдем свободни, ако не сме достатъчни да се освободим от нашите бъгове и идиосинкратични мисли. Ние като жени. Ако не сте в състояние да застанете и да се борите за вас самите, вместо да се опитвате да звучите готино. Не се опитвайте, не е за всеки. Опитайте, ако можете, да сте интелигентни. Толкова е по-различно от това на ЗВУЧИШ умно.

————————————

Блогът на Анджи” е рубрика водена от Angela Madalena (Italy),

част от проектът ни  “Свобода на речта (на омразата)”. Финансира се по програма “Еразъм+” на Европейски съюз,
Kлючова дейност 1: Европейска Доброволческа служба и тренинг курсове.

Национална агенция за България: Център за развитие на човешките ресурси