Екипът зад проекта “ЕCHO 2”

Измина една седмица откакто посрещнахме в София четирима артисти от Гърция, Северна Македония, Унгария и България.

Само няколко дни, но пълни с дейности, споделяне, проучвания и обмен. Артистите ще опознават и пресъздават по свой начин София и нейното богатство, като в рамките на един месец проучват и създават свои културни образци в темата “Традиции в преход”. В програмата им са включени  разглеждане на материалното и нематериалното културно наследство на региона, и очарователните архитектурните обекти и църкви, наследството на малцинствени и емигрантски общности, индустриалното наследство, периода на комунизма, вкл. монумента Камбаните, емблематичните сгради от периода на Османската империя, разбира се как днешните творци интерпретират и включват наследството ни в работати си: графити стените, фестивала “Миш-Маш” с авторски бижута, шалове и какво ли не, и посещение в Художествената академия в София.

В края на май ще приключи гостуването им, а в началото на юли ще представим творбите на артистите.
Сега обаче искаме да ви представим хората, които стоят зад цялата тази организация и работа.
Представяме ви:

Мария Кадиева

Мартина Лапика

Мухамед Али Млайхи

Мария Кадиева – доброволец в екипа ни:

“Имам удоволствието да бъда част от интересен процес: първоначалната среща и изследването на една градска среда, която по-късно ще вдъхнови концептуализацията на техните парчета. Всеки един от тези създатели има уникален стил, който, надявам се, ще блесне в бъдещите им проекти. Културното изследване на града даде възможност на художниците да надграждат първоначалните си идеи, за да стигнат до окончателна визия. Отличителният произход и житейските истории на тези талантливи хора също влияят върху идеята на техните произведения. Изглежда, че всички участници в арт-резиденцията се харесаха много, разбират се доста добре и се радват много на това преживяване. Много съм доволна, че случаят е такъв и че София се оказа приветливо място за тях, особено през тези трудни времена. Очаквам с нетърпение да науча повече за тяхното изкуство, техните личности, техните интереси, техните житейски пътешествия и мечтите им за бъдещето.” 

Мухамед Али (от Тунис) е стажант при нас, позиция: ръководител проект. Част е от екипа ни от Ноември 2020 г. Ето какво споделя той: 

“Това беше добро изживяване за мен, да придружавам артистите в тяхното запознаване с града. Посетихме много места като женския пазар, музея на джамиите и арабските улички, където заедно споделяхме и се откривахме като хора и култури. През тази първа седмица имахме прекрасни моменти заедно, значими дискусии и споделихме много неща за нашите култури. Ще се радвам да ги опозная повече, включително и тяхната работа.“

Гостуването на артистите се случва в рамките на проекта ни: “ЕCHO 2: Traditions in transition” / “Европейско културно наследство на сцената 2: Tрадиции в преход”.

Партньори:

Съ-финансира се от програма “Творческа Европа” на ЕС, Програма Култура на Столична община, Национален фонд култура, Програме “Европейски корпус за солидарност” на ЕС