Пътуваща изложба в гр.Петрич

 

Пътуваща изложба в гр.Петрич

 

Вчера гр.Петрич се събуди с интересна изложба представяща сериозни екологични проблеми, които са обект на дискусии през последните няколко години: климатчини промени, въглеродния отпечатък който оставяме, опазванее на въздуха, водите, горите и почвата, намаляване на отпадъците и запазване на биоразнообразието.
Изложбата е част от работата ни в Лаборатория “Мръдни си пръста”, която стартираме тази година с подкрепата на Министерство на околната среда и водите по програмата им “Младежи за околна среда”. Първата локация е 2-ро СУ “Никола Вапцаров”, като ще бъде представена и на още 6 локации в града.

 

Осем постера представят различни проблеми. Но и дават  няколко простични, но работещи идеи, които всеки от нас може да прилага в живота си.

Автор на илюстрациите е младата художничка: Valeria Villegas Vanegas (Испания/Колумбия)

Защо е важно? С действията си всеки от нас може да бъде част от промяната и стъпка по стъпка да допринесем за една по-чиста и съхранена природа. И ние от Open Space foundation те каним да станеш част от това движение. Не гледай безучастен. Бездействието също е пагубно. Вече сме във фаза, в която са регистрирани необратими промени. Покачване на температурите е вече факт, и независимо споровете: има или няма глобално затопляне, всеки от нас изпитва на гърба си високите темератури и все по-дългото лято. Зимите са все по-топли и без сняг. Затоплянето вече е с почти 2,5 градуса нагоре. Сушите и пороите, пожарите и какви ли не природни китаклизми все по-често присъстват в живота ни.

Всекиот нас може да направи няколко неща: да ПОМИСЛИ, да ГОВОРИ, да МЕЧТАЕ, да ПИШЕ, да ПРАВИ ИЗКУСТВО, да ДЕЙСТВА за да направи промяна в собственото си поведение и в поведението на хората около себе си.

Видеа и материали, които ще ти дадат идеи за конкретни действия можеш да видиш на страницата на проекта ни: Лаборатория Мръдни си пръста

Проектът „Лаборатория „Мръдни си пръста“ се изпълнява от Фондация ОПЪН СПЕЙС по програма „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите чрез възлагане от РИОСВ Благоевград.

С подкрепата на доброволци, по програма “Европейски корпус за солидарност” на ЕС.

Партньори: