Предстоящо с мрежата CHANCE през 2023

Среща за анализ на работните срещи през 2022 и планиране на нови дейности през 2023 г. с партньорите ни от Европейската мрежа CHANCE бе тема на обсъждане в офиса ни на 21 януари (събота).

За загряване на групата, Марта Буджио ни покани да направим асоциациитивна игра, в която всеки от участниците да сподели какво за него означава: „общи блага / common goods“. Резултата бе изненадващ:

  • от културно и архитектурно наследство,
  • през книгите, които са знания, опит и идеи, които човеците споделяме един с друг, но и ползваме (много често безплатно),
  • та до водата – като ресурс, който за една огромна част от човечеството е не просто необходимост, тя е лукс за който ежедневно трябва да се борят или дори да умират.

Темата ни отведе към основната цел на срещата: представяне на мрежата CHANCE и специално работата по проект „EUROPE HUB”, в който екипът на OPEN SPACE взехме участие през 2022 г. Фокус на работа на мрежата са различни инициативи, но и търсене на успешни практики, както и анализ на актуални проблеми в борбата с групировките и корупцията в Европа.

Интересно за нас като организация работеща със и за младите хора, бе практиката в Италия за повторното използване на конфискувани активи за предприятия със социално значими каузи, и особено такива които младите хора инициират. За нас бе много вдъхновяващо да видим какво се случва в Италия и Албания: как социални предприятия работят с хора с ментални увреждания или в риск от социална изолация, използвайки имоти, предоставени им от правителството.

Направихме си брейнсторм за събития, които тази година бихме искали да организираме в България, за да провокираме гражданска бдителност, противопоставяне на корупцията, трафика с цел трудова експлоатация и правото на истината. Изобщо какво е полезно и можем да предложим на младите хора и колегите в България, с които сме в много тесен контакт. Като организация, която работи на терен с младите хора за нас е важно да имаме инструменти и вдъхновяващи модели, които младите хора да възприемат. Задачата обаче никак не е лесна. Киното и медиите през последните години изиграха немалка роля престъпни характери и групировки да бъдат романтизирани. Младите хора гледат от екрана и си мечтая за бързи и лесни пари, за коли, власт и положение, и култивират у себе си идеята, че ако не си в политиката, и не си с “правилните хора”, няма начин да успееш. Разследващи журналисти повдигат завесата и осветяват все повече случаи, в които политици и магистрати са замесени в корупционни скандали. Особено пресен е случая с разследването на евродепутати докато Катар е в центъра на вниманието като домакин на Световното първенство по футбол и е ухажван от европейските правителства, които искат да увеличат покупките си на природен газ. Сложно е. Пропагандата и умелото говорене днес са на изключителна висота. Скандалите, които валят един след друг, все някак потъват в небитието и изграждат усещането за безнаказаност, и завист разбира се – за състоянието, стандарта или придобивките на “елита”. Разместват се, дори се подменят ценности, и няма да е голяма изненадата когато утрешните млади хора ще бъдат “оперирани” от всякаква чувствителност по темата.

В екипът ни има немалко любители и хора на изкуствата. Хрумнаха ни няколко филмови шедьовъра, които прекрасно илюстрират проблема и с удоволствие ще ги споделим в специалната ни рубрика CINEMA OPEN, която стартираме от следващата седмица. Ще организираме библиотека от филмови заглавия, които могат да се използват като ресурси за размисъл и дискусии по различни теми. Каним ви да участвате и да ни помогнете заедно да съберем заглавия, които провокират умовете, поставят въпроси и преди всичко имат потенциала да замислят и променят светогледа ни по дадена тема.

Започваме с темата: “Мафията и организираните престъпни групи в съюз със…….

Изпращайте заглавията на филми, които са ви впечатлили на мейл: info@openspacebg.com  или в групата: CINEMA OPEN във Facebook. Споделяме знания и идеи, с мисъл за един по-справедлив и по-достъпен свят за всички ни.

Повече за мрежата CHANCE, и два полезни наръчника, които бяха издадени в рамките на партньорството през 2022 г. можете да намерите тук. Работата на мрежата се финансира от програма Еразъм+ на ЕС.