Започваме “Направихме го заедно” в кв.Обеля, София

    Започваме “Направихме го заедно” в кв.Обеля, София

     

автор: Пламен Бешков

    Фондация ‘‘OPEN SPACE’’ и Общественият борд на TELUS International в България подписаха договор за изпълняването на проекта ‘‘Направихме го заедно‘‘.

     Проекта ‘‘Направихме го заедно‘‘ има за цел да подобри градската и училищната среда в квартал ‘‘Обеля 2‘‘, като същевременно подпомогне диалога между двете основни етнически групи – българи и роми. Планират се редица дейности, в които ще ангажираме деца, младежи и техните семейства, представители на тези етнически групи, в съвместна работа зa създаване на три арт-инсталации.

     Вярваме, че красивата и цветна градска среда спомага за по-хармонично и вдъхновено ежедневие, а чрез различни сюжети от културата на двете групи, които искаме да представим в инсталациите, ще насъръчим съвместната работа между българското и ромското население, а с това ще спомогнем те да се чувстват по свързани и заедно.

     По този начин, най-посещаваните и комуникативни части в кварталната среда ще бъдат облагородени с цветни платна/инсталации, илюстриращи различни моменти от историята и културата на ромското и българско население. Съвместана им работа по почистване на терените и работата с артистите е нашият начин да направим нещо реално за интегриране на местните хора.

     Идеята за проекта се зароди на другия край на света – в Дар Ес Салаам, Танзания, където се осъществи тренинг курса F.I.R.E. – From Idea to Reality and Execution. Там млади хора от различни страни имаха за задача да изготвят план за действие, който да се справи с конкретни проблеми, пред които всяка от държавите е и изправена. Българският младежки екип от Фондация ‘‘OPEN SPACE’’ описа идеята за проекта ‘‘Направихме го заедно‘‘ като част от работна сесия. След обратната връзка от страна на тренерите – се осмелихме й подадахме проектното предложение за финансиране.

     От 2014г.  сме реализирани няколко подобни акции, в които ангажираме местни хора и художници в промяната на местната среда. Това подобрява не само естетическия облик на местностите, но и стимулира запазването и устойчивостта  на създаденият проект. Фондация ‘‘Open space‘‘ насърчава различните форми на изкуството, които помагат за културното опознаване на различни общества и стимулирането на креативния потенциял на  младежите.

     Проектите ни, които ангажират местното население на различни квартали, заедно с художници с цел подобряване на средата, в която живеят се радват на изключителна популярност сред местните хора, които сами поддържат крайните резултати в отличен вид, правейки проектите устойчиви във времето.

     Проекта ще даде възможност на гражданите да опознаят и съпоставят развитието на двете общности, като същевременно техни представители ще помогнат за създаването на платната.

 

Реализира се с подкрепата на Общественият борд на TELUS International в България