Youth Changer Camp 2021 – събра първите посланници на промяната

На 20 и 21 февруари се срещнахме с първите посланници на промяната: младежи, които в следващите 3 седмици ща организират и реализират свои кампании за справяне с радикализация.

След дълъг период на социална изолация, работа пред компютрите и общуване основно през социалните мрежи, става ясно колко опасни могат да бъдат последиците. Критичността ни също се променя, и социалните балони, които ни обграждат могат толкова опасно да изкривят възприятията ни, та да ни превърнат в лесни за манипулация същества.

Двата дни изобщо не бяха достатъчи, за да анализираме случващото се през последата една година. Говорихме за социалните мрежи, и как те повлияват хората, разликите между радикализацията, поляризацията и активизма в контекст на сегашната ситуация в България. За първопричините и факторите, които мотивират човек за действие и склонността на ума ни да подрежда и търси простички обяснения на сложните взаимодействия в реалността. Манипулацията и пропагандата в ръцете на определени хора са стигнали вече до виртуозност. Имаме красноречиви примери от България, САЩ, Италия, Унгария…..

Добрата новина е обаче, че ако търсим информация, проверяваме я и критично подхождаме към съдържанието – можем да бъдем активни без да стигаме до екстремистки и радикални прояви. Погрешно се мисли, че човек с крайно мнение непременно става терорист, както и че подобно поведение е характерно или пък се подхранва само от религиозни подбуди. В рамките на двудневна обучителна програма, група младежи бяха запознати с инструменти, които ще им помагат да разпознават подобно поведение, както и сами да планират кампании за промяна на нагласи и стереотипи в поведението.

Очакваме в следващите седмици да видим реакциите на нашите първи посланници: Посланници на промяната, както ще ги наричаме оттук нататък. Младежи, които имат енергията и потенциала да създадат пукнатини в мисленето и разклащане на “устойте” в изградени вече представи.

Youth Changer Camp се случва с подкрепата на TechSoup Foundation по проекта им Game Changer. 

Фондация Опън Спейс е един от екипите в Европа, избран да проведе пилотни тренинги и игри по темата за България.

Следете ни тук и в социалните мрежи, за да разбрете какво се случва с нашите Посланници на промяната. А тази седмица ще започнат и игрите. Повече за тях и как да се включите – ето тук.