Броени дни до началото на Арт-резиденции в София

Месец Май ще е пълен с вълнуващи събития!
На 5 май посрещаме в София 4-ма артисти от Гърция, Северна Македония, Унгария и България за арт-резиденция на тема “Традиции в преход”.
Кой са те?

Ennios Eros Giogos от Гърция  (ennios_eros_giogos_ )– скулптура и инсталации, който пристига веднага след откриване на негова изложба в Гърция. Работи еднакво добре с формите и обемите, както и с туша и четката: https://www.behance.net/ennioserosgiogos . В България ще проучва многоликостта на града и неговите обитатели, как и до каква степен културата на малцинствата и емигрантскита общности са намерили своето място и проявление.

Marcella Papp – Унгария, е графичен дизайнер, художник, фотограф. Харесва й да експериментира, със средата, с гледната точка, с формата на изразяване. Очаква с нетърпение да се потопи в новата среда и да открие нови дълбочини на собственото си изкуство. В работата си използва изрязани изображения за създаване на цифрови колажи, които съчетават красотата на мястото с болката на сърцето и процеса на неговото излекуване. Харесва тези теми, особено в днешно време, когато сега хората са затворени със себе си и мислите си.

      “Когато хората видят нещо, което връща спомените им – казва Марсела – те започват и да чувстват. А това вероятно ще ги направи и по-малко самотни. Ако видите, чуете, помиришете нещо познато, това ви успокоява. Ако дори един човек може да ви разбере, това ви дава сила да се излекувате.”

Повече за Марсела на нейната страница

Remzije Lloga – Северна Македония. Студентка в Академията по изкуства в Тетово, Северна Македония. Носи не само заряда и енергията на младостта, но и любопитството към традициите. Участвала е в няколко артсимпозиума и арт лагери, където експериментира с маслени бои, скултура и графика.  Профилът й в behance представя многообразието в нейните творчески търсения.

Йордан Михалев – България, моден дизайн. Лично убеждение на автора е, че целта на изкуството е да предостави набор от възможни теории за това как би могъл да се чувства или да изглежда човека. Модата, колкото и артистична да е, засега остава в покрайнините на тази концепция, тъй като тя е свързана главно с това да бъде част от изкуството на самия живот, вместо да се счита за форма на изкуство сама по себе си. Дизайнерът се надявам да овладе своята лична артистична чувствителност и да я преведе в модата по начин, който говори за усещането, а не за външния вид на човек.

     “Винаги съм се вдъхновявал от скоростта, с която София се превърна в културен магнит в балканския регион – споделя Йордан. Бих искал да се концентрирам върху идеята за унищожение и възкресение, вдъхновен от многото примери в историята на града, когато той (градът) е бил принуден да се възстанови и да продължи да бъде дом на надеждите на хората за по-добро бъдеще.”

Колекции на Йордан, които преобръщат чувствата можете да видите тук.

Арт-резиденцията се случва с подкрепата на програма Творческа Европа и Столична програма “Култура” по проект #ECHOII / Европейско културно наследство на сцената 2: Традиции в преход. Информация за проекта можете да видите тук.

Партньори по проекта: