Посещение на Хераклея Синтика и културното наследство в България

Тайните на Хераклея Синтика – градът, от който Александър Велики тръгва да завладява света

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Той е бил населяван от тракийското племе синти

Хераклея Синтика е древен тракийски град, разположен на южния склон на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух край днешен Петрич. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

В продължение на повече от 1000 години той е най-важният град по средното течение на Струма. За племето синти най-напред разказва Омир. Той посочва и тяхната връзка с Хефест, бога на металургията.

По времето на Филип II (359-336 г.пр.Хр.) Хераклея Синтика се превръща в една от македонските царски резиденции. Според историците самият Александър Македонски е бил управник на Хераклея Синтика за известно време. Оттук той започва първите си големи походи. През 168 г.пр.Хр. Хераклея Синтика е завладяна от римляните и като римско селище съществува до времето на император Юстиниан Велики. Градът е почти унищожена от силно земетресение през 388 година, след което постепенно запада и е напуснат от жителите си.

Днес екип археолози работи за реставриране и представяне на находни от района. От историческа и културна гледна точка тук са намерени запазени в оригинални яси вид стени с височина над 3,80 м, тоалетна, канализационна галерия видока над 2 м. Тепърва проучвателните работи ще търсят отговори и ще ни обясняват историята. Нашия екип се свърза с хората от музея в Петрич и Общината, за да обсъдим как можем да подпомогнем проучванията там. В екипът ни в момента са Eleonora Pitichillo – доброволка от Италия, която е реставратор по образование и би могла да помогне в рестврирането на находки от района. А Jaime Garcia  от Испания, който е магьосник в компютърните дигитализации може да направи 3Д представяне на избрани находки. Междувременно екипът ни направи проучвания на интересни практики от световните музеи и галерии. Някои от тях много вероятно да влязат в плановете на новопостроения музей в Петрич.

проучване музеи и галерии

Nuevas_tecnologias_difusion_patrimonio_arqueologico

За нас е важно културното наследство на страната ни да бъде представено и разпознавано от повече хора. Скоро ще представим уеб-страница, в която фокус на внимание ще са културното наследство – материално и нематериално. Ще ви представим и хората, които работят по тази тема.

Работата ни в областта на културното наследство се подпомага от 2018 години от Център за развитие на човешките ресурси по програма “Европесйки корпус за солидарност”. В момента част от екипа ни са младежи от Италия, Испания, Франция и България, благодарение на които работата ни продължава и привлича все повече партньори.