Пленер “Традиции в преход” в гр.Смолян

 

Пленер на тема “Традиции в преход” събра в красивия гр. Смолян ученици от гимназиите по изкуства от гр. Смолян, Казанлък и Варна.

Пленерът е част от проектът “Европейско културно наследство на сцената 2” и провокира артистите да създават свои интерпретации вдъхновени от традициите и културните практики в миналото. Много скоро тези млади хора ще правят своя избор къде и как да продължат своето развитие. Проектът им дава възможност да се срещнат с артисти от Унгария, Гърция, Северна Македония и България и да проучват възможности за обмен, обучение и изложби в други държави. Вдъхновени от българския фолклор, разговорите преливаха в теми за общото и различното в традициите и
техниките за работа.

Екипа на НУПИД “Академик Дечко Узунов” гр.Казанлък изработиха арт инсталация на шевица наречена “Елбетица”. Тя символизира 8-те кръговрата на природата. Елбетицата е създадена като култ към Слънцето и е положителен знак, носещ значението на сила и мощ. Освен арт инсталацията, те участваха и с техни авторски картини.

Момичетата от гр. Варна направиха 3 платна, вдъхновени от митовете и домашния уют, който родопчаните са създавали в домовете си. Домакините от ПГПИ гр. Смолян ни очароваха с плетеница от цветя, изпълнени от напластена вълна, техника която и днес не спира да вълнува. С тази техника се създават аксесоари, които са все по-актуални, а вие можете да си закупите или поръчате през страницата на гимназията във Facebook. Изложбата на всички участващи се състоя на 09.04.2022г. в Художествената галерия в гр. Смолян.

Пленерът се реализира с подкрепата на Европейската програма “Творческа Европа” и Национален фонд Култура.