Гласът на безгласните. Четене за почитане на жертвите на мафията

На 12 април в SOHO организирахме събитието „Гласът на безгласните. Четене за почитане на жертвите на мафията“, в сътрудничество с Libera contro le mafie.

Libera е мрежа от асоциации, социални кооперации и други групи, които участват в борбата не само срещу мафията и организираната престъпност, но и за социалната справедливост и защитата на правата на човека. В Италия 21 март е национален ден на възпоминание и ангажимент за жертвите на мафията и ние планирахме това събитие, защото вярваме, че е важно да знаем и за тази тема, тъй като изграждането на мостове от спомени може да допринесе за по-демократична законност, справедливост и свобода в нашето общество. Четохме текстове, написани от жертви на мафията (стихове на журналиста Джузепе Импастато, извлечение от конференции на магистрата Росарио Ливатино и статии на журналиста Джузепе Фава) и други, посветени на тях.

Паметта е опит, който се ражда от болка и се отваря за надежда. Както написа португалският писател Жозе Сарамаго: „Ние сме паметта, която имаме, и отговорността, която поемаме. Без памет ние не съществуваме. Без отговорност, може би не заслужаваме съществуващи ”.

В четенето участваха доброволци по програма Еразъм+ в България, а самото събитие е по идея на Marta Buggio (Италия) – член на екипа ни от юли 2018. 

С комплименти за партньорството и гостоприемството на SOHO Sofia!