Младите хора на ACTION на фокус: Айлин Хаджийска от България

Айлин е в 11-ти клас в 97 СУ „Братя Миладинови“, град София. Тя е една от младите хора, които участват активно в разлчни обществени кампании и събития.

Участва в адаптирането на обучителни материали във вариант подходящ за самообучение, което екипът ни прави. Работи активно с нашите преводачи, за да адаптираме текстовете и на останалите езици, които скоро ще бъдат налични в платформата F.I.R.E.

 

Днес разговаряме с нея на тема гражданско образование в България.  Ето какво сподели с нес:

И: Айлин, какво е гражданско образование според теб? 

Айлин Хаджийска: Тази година ми е първата, в която изучавам този предмет. Честно казано, нямах търпение да дойде този момент. Тези часове повишават  мотивацията ми да се интересувам от света около мен и всичко, което се случва. Давам си сметка, че аз не просто живея в България, аз имам задължение и към останалите в своето обкръжение. Живеем в общество и трябва всеки ден да си го напомняме. Това може да се проявява в малки действия – като това да не си изхвърляме боклуците, където ни падне, а където трябва, да отделим време на някой възрастен човек, колкото и да бързаме. Тези малки прояви на доброта ни събуждат от балона, в който сме затворени. 

Ако излезем от училище без знанията от този предмет ние ще сме като изгубени в пустиня. Няма да знаем кои власти за какво служат, няма да знаем какви права имаме и кого да потърсим ако те биват нарушени. Все ще се лутаме из пространството, но никога няма да намерим това, което търсим.

Най-ценното умение, което развиваме според мен е критичното мислене. Виждайки различни ситуации, да можем да определим кое е правилно, в дадена ситуация и кое не. Критичното мислене е силно необходимо в 21. век и смятам, че лесно го развиваме в тези часове. 

Също така, да гласувам. Тези часове ми показаха, че гласуването е важно и ако човек не го осъзнае по-рано, след това може да е малко късно. Гласуването не е да отидеш да драснеш един номер, то е отговорност към нашите съграждани. 

И: Какво трябва да се направи,че този предмет да стане по-полезен на учениците, които през следващите години ще бъдат на твоето място?

Айлин Хаджийска: Най-голямата важна стъпка, за да бъде полезно Гражданското образование на учениците е учителите да бъдат обучени. Това не е някоя точно наука, при която като използваме една-две формули и сме стигнали до края на задачата. Това е предмет, който ни изгражда като личности още в училище. В тези часове мислим задълбочено, разглеждаме казуси, търсим решения и анализираме. Учителите, които преподават този предмет трябва да бъдат готови за всякакви въпроси, защото ние по природа сме любопитни, но и критични към света и какво ни казват възрастните. Самите те трябва да са много добре информирани, за да могат да водят дискусии или дебати с учениците на различни теми. Добрият учител по Гражданско не трябва да налага своето мнение, а да насочва учениците да мислят

Освен това за да има смисъл от този предмет смятам, че трябва да се увеличат броя часове, защото един час в седмицата не е достатъчен. Самите дейности, които са част от преподаването на предмета се нуждаят от време за работа, а 40 минути определено не стигат за това. Тъкмо темата става супер интересна, имаш заряд да говориш, да мислиш, вече си цяло енергийно поле готово да започне много дълбока тема и часът приключва. Остава една храна за размисъл, но …. след часа оставаш сам. Сам със мислите и колебанията си, със несигурността си. А понякога и с не малко заблуд в главата си.

Моето мнение е, че Гражданското трябва да се преподава поне два или три часа седмично. Учениците да имат повече свобода да работят по поставени задачи. И да има ресурси. Много допълнителни ресурси и дискусии. 

 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Повече за проекта ACTIon – Насърчаване на активното гражданство чрез гражданско образование и активно онлайн участие можете да намерите на уебсайта: https://www.erasmus-action.eu/

Проектът се финансира по Европейската програма: “Еразъм+”, КД3 Социално приобщаване чрез образование

Партньори по проекта: